Kézikönyv gamer gyerekekhez

  • BűvösvölgyMédiaértés-oktató Központ
  • Olvasási idő:
    5 perc
    Közzétéve:
    2023. február 3.

Itt a megfelelő pillanat: beszélgessetek a Biztonságosabb Internet Napján!

A legtöbb szülőknek szóló figyelemfelhívó kampány oda fut ki, hogy beszélgetnünk kellene a gyerekkel a netről, az online tér veszélyeiről, furcsaságairól, az offline következményekről. De hogy ezt hogyan kellene csinálni, hogy ne legyen kényszeredett, kellemetlen egyik fél számára se, ahhoz meglepően kevés gyakorlati tanácsot kapunk. Ebben a kis kampányban most megpróbálunk adni hozzá.

Minden okunk megvan a beszélgetésre, hiszen mi magunk, szülők is ugyanúgy igyekszünk felfedezni a net lehetőségeit, tartalmait, ugyanúgy tartjuk rajta a kapcsolatot, ugyanúgy keressük a tanulságos, szórakoztató tapasztalatokat, mint a gyerekeink.

Csak a mi helyzetünk kettős: ugyanabba a suliba járunk, mint ők, de nekünk egyszerre kellene diáknak és tanárnak is lenni.

Nehéz ügy, de vágjunk bele

Először is leírtuk, szerintünk mik volnának egy ilyen beszélgetés legfontosabb elvei szülői oldalról.

Nézz utána a jelenségnek, amiről beszélgetni szeretnél vele, ne érd be egy pánikból született FB-bejegyzés elolvasásával. Ha tartalmakról van szó, nézz bele videókba, hallgasd kicsit, amit a gyerek korosztálya mond a témáról, keress rá mások tapasztalataira.

Vedd észre, hogy médiafogyasztóként neked is megvannak a saját gyengéid, "függőségeid", megmagyarázhatatlan kedvenceid, miért lenne másként a gyerekednél. Az se baj, ha emlékszel rá, miket szerettél nézni gyerekként. (Gáz, mi? Igazából nem gáz.)  

Nem vagytok egyformán érettek, de a beszélgetésben azonosak a jogosultságaitok, ne vedd el a gyerek kedvét attól, hogy érveljen és feltárulkozzon. Sok mindent tudhat, amiről nem hallottál, de magad is hasznát veheted. Nagyon jó tárgyalási alap, és növeli a bizalmat, ha a hozzáértését elismered és hajlandó vagy tanulni tőle.

Bárhogy is ítéled meg a saját ízlésed szerint azt, amit a gyereked kedvel a neten, ne légy elutasító. A kritikai megfigyeléseid inkább kérdésként vezesd fel, próbáld felvenni a nézőpontot, ahonnan a gyereked ítéli meg a dolgokat. Ha olyasmiről van szó, amit kedvel, akkor nagyon fájdalmas neki, ha kineveted, ezt mindenképpen kerüld el. 

A beszélgetés attitűdje legyen nyomástól, kényszertől mentes. A kimenetelétől ne függjön az, hogy elveszel, vagy megtiltasz valamit. Ne kihallgatás legyen, hanem párbeszéd. Ha a hatalmadra építesz, nem számíthatsz őszinteségre.

Ha gyakorlati kimenetele is lesz a beszélgetésnek, azt ne egyedül határozd meg, hanem beszéljétek át az opciókat, melyik miért lenne jó, vagy kevésbé jó, és együtt jussatok döntésre.

Kézikönyv gamer gyerekekhez

Ha a kutatásoknak hinni lehet, az egyik téma, ami leginkább a szülő-gyerek beszélgetésért kiált, a videójátékoké. Sok gyerek játszik, jóval több, mint ahány szülő kiismeri magát ezen a területen. Pedig

akkor tudjuk feltenni a jó kérdéseket, és meghozni a jó döntéseket, ha képben vagyunk.

Ezért együttműködésre hívtuk a Gamestar magazin szerkesztőit, hogy röviden foglaljuk össze közösen, mit érdemes tudni, ha rendszeresen játszik a gyerekünk. Hogy mivel és mennyit is játsszon, hogy hogyan kerüljük el a költségcsapdákat, hogy miként védekezzünk az online bántással szemben, és hogy szülőként mi dolgunk lehet a streamerekkel.

Itt elolvashatod a világ legrövidebb kézikönyvét: Kézikönyv gamer gyerekekhez - online

Kézikönyv gamer gyerekekhez

Vagy lementheted pdf-ként: Kézikönyv gamer gyerekekhez - pdf letöltése

Konkrét tanácsokat is adunk a játékról szóló fontos beszélgetésekhez: Ellenőrző lista: hogyan beszélgessünk a videójátékokról?

De persze az egész Gyerekaneten oldal arra szolgál, hogy támpontokat adjon a gyerekek online életéről. Keress rá kifejezésekre, jelenségekre, és kérdezd meg róluk a gyereked is. Vitassátok meg, vitatkozzatok velünk is bátran.

Kérdezzetek, beszélgessetek, hogy az alaktalanul gomolygó szülői aggodalmak helyét átvehesse a megértés és a közös tapasztalat.

Good game!

A játékhoz saját szókincs is tartozik, szakkifejezések, rövidítések, a kritika és elismerés színes nyelvi készlete. Nem biztos, hogy szülőként muszáj használni őket :), de ismerni érdemes.