Ellenőrző lista: hogyan beszélgessünk a videójátékokról?

 • Lajtos Ádáma debreceni Bűvösvölgy vezető oktatója, négygyermekes apa
 • Olvasási idő:
  6 perc
  Közzétéve:
  2023. február 2.

A játékos gyerekek nem megközelíthetetlenek, de érdemes átgondolni a velük kezdeményezett beszélgetéseink célját, kereteit, hogy az ilyen alkalmak ne alakuljanak kínosan, ne fulladjanak le, ne forduljanak ingerült vitába. Kérdéseket, tanácsokat és két valóságos párbeszédet mutatunk segítségül.

Hasznos kérdések

 • Milyen típusú játékokkal játszanak mostanában az osztálytársaid? Lövöldözős, kaland, stratégiai, stb. Neked melyik tetszik legjobban?

A gyerekre a környezete nagy hatással van, és amikor ez iránt érdeklődünk, az fontos a családi kötelék megerősítésében. Emellett láthatjuk, hogy aktuálisan milyen trendek veszik őt körül.

 • Megmutatnád, hogy melyik játékkal szeretsz a legjobban játszani és hogyan? Mik a szabályok és mi a cél? Mi a története?

A gyerek kedvencének megismerése nagyon fontos. Arra viszont törekedjünk, hogy ne legyenek negatív reakcióink, hiszen azzal egyrészt megbántjuk a gyereket, másrészt kialakulhat benne egy védekezési reflex, és később nem nyílik meg nekünk.
Nem minden játék beszél magyarul, ami nem is baj, hiszen a gyerek sokat csiszolhat angol tudásán, ha azt egy őt érdeklő játékon keresztül gyakorolja. Ha a gyerek nem biztos benne, hogy mit miért történik a játékban, segíthetünk neki ezt közösen megfejteni. A videójátékok történetei hajlamosak többrétegűek lenni. Ha elég érdeklődő, a szülő akár egy új nézőpontra is rámutathat a játék történetében.

 • Volt rossz élményed a játékkal kapcsolatban?

Rossz élmény bármi lehet és akármikor előfordulhat. Érdemes átbeszélni, hogy mi volt az, mi nem tetszett neki és hogyan élte meg. Ebben a kérdésben fel lehet vezetni a korhatáros tartalmak kérdését is, kit és mitől védenek ezek a kategorizálások. Illetve azt is, hogy a játékostársak milyen viselkedése az, amit bántónak él meg.

 • A többieknek otthon van valamilyen szabálya a videójátékokkal kapcsolatban? Időlimit? Meghatározott játékok?

Itt ki lehet térni arra, hogy milyen előnyei-hátrányai lehetnek annak hogy ha van/nincs ilyen szabály otthon. Közösen érdemes kitalálni a határokat a videójátékozással kapcsolatban.

 • Barátaid is játszanak ezzel a játékkal? Netes haverok, vagy iskolai barátok?

A videojátékok élvezete nincs korhoz kötve, idősek között is találunk gamereket, viszont a versenyszellemű, csapatharcos online játékok világa elsősorban a tizenévesek csatatere. Egy bejáratott csapattal a győzelmek tartalmasabbak lehetnek. A játék segíthet erősíteni a kapcsolatot a való életbeli barátokkal. Életreszóló barátság kialakulhat online is, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a gyerek kikkel játszik, és hogy az online barátok neki kortársak-e.

 • Nézel videójáték streamereket? Ki a kedvenced és miért?

A játékból kilépve is töltheti az idejét a játékkal. A streamerek többféle tartalmat osztanak meg a gyerek kedvenc játékával kapcsolatban. Vajon mi az, ami miatt nézi őket? Beszélgessetek róla, hogy mi tetszik neki, miért fontos számára, miért szórakoztatja, mutassa meg a kedvenceit.

Tanácsaink

Mielőtt szabályokat hoznánk a videójátékozással kapcsolatban, beszéljük meg gyermekünkkel, milyen szempontok fontosak neki (időkeretek, játéktípusok) és találjunk kompromisszumot. Így a gyermek nem érzi rákényszerítettnek a szabályokat és elkötelezettebb lesz azok betartásában.

Hagyatkozzunk gyermekünkre, hogy bevezessen minket a videójátékok világába, ha nem vagyunk benne járatosak. Így ő is átélheti a szakértő szerepet és a bizalom is erősödik. A bizalom azt is megalapozza, hogy a játék során a gyermeket ért esetleges sérelmek könnyebben szóba kerülhetnek.

Erősítheti a szülő-gyerek kapcsolatot, ha van olyan játék, amit együtt is tudnak játszani.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy gyermekünk viselkedése megváltozott, állandóan videójátékokkal játszik, elhanyagolja a feladatait, érdeklődése beszűkült, kérdezzünk rá, ő hogy látja mindezt. A legtöbb esetben észszerű időkeretekkel, az online téren kívül zajló tevékenységek beiktatásával (pl.sporttal) kezelhető a kezdődő függés.

Komolyabb videójáték-függőség esetén valószínű, hogy pszichés problémák húzódnak a háttérben, ekkor célszerű külső segítséget kérni (pszichológus, nevelési tanácsadó).

Két valóságos beszélgetés - tanulságokkal

Az elsőben a gyerekeim (egyikük 8, másikuk 13 éves) éppen a Minecrafttal játszanak, furcsán izgatottak, ezért belepillantottam, hogy mi is történik a játékban. Úgy tűnt, egyikük beesett négy doboz közé, egy lyukba, a másik meg próbálná kisegíteni. Gondoltam megdicsérem őket, mert gyakran veszekednek, lám-lám, tudják ők segíteni is egymást, a játékon kívül is megtehetnék.

Minecraft

A másodikban a gyerekeim a Subnautica című játékkal játszanak, de gyanúsan nagy a csend, nem hallom a játék zenéjét és a szokásos hangeffekteket.

Subnautica