Ellenőrző lista: Mire figyelj, ha videójátékozik a gyerek!

  • Lajtos Ádáma debreceni Bűvösvölgy vezető oktatója, négygyermekes apa
  • Olvasási idő:
    2 perc
    Közzétéve:
    2021. augusztus 2.


Ma már a szakemberek egyetértenek abban, hogy a videójátékoknak számos előnye is van. Némelyiknek az oktatóverzióját is kiadták, hogy a gyerekek rajongását kihasználva akár az iskolai tanulást is támogassa (pl. Minecraft). Az is látszik, hogy a tiltás a videójátékok esetében sem célravezető, ezért következzen néhány tanács, amelyek segítségével a videójátékkal töltött idő hasznossá válhat a gyermekünknek:

A PC jobb az iskolai feladatokhoz, a konzol a családi játékhoz.
Hogy min játsszon a gyerek, az súlyos anyagi kérdés is, de szülőként érdemes megfontolni. A PC hasznosabb, hiszen szövegszerkesztésre, prezentációkészítésre is használhatja a gyermekünk. A konzol ezzel szemben olcsóbb, és ha a tévére (de ne a gyermekére, ha esetleg van neki) kötjük, könnyen bele lehet pillantani, hogy mivel és hogyan játszik a csemeténk. Ráadásul a nappaliban a tévére kötött konzol könnyebben teremt családi élményt (ha másképp nem, kiszurkolhatunk a csemeténknek egy győzelmet a FIFA-ban).

A konzolokhoz nem kell informatikai tudás.
A konzolok előnye, hogy laikusként nem kell gépigénnyel (CPU, RAM, GPU, OS, tárhely) foglalkozni, az adott konzolra kiadott játékok biztosan futni fognak rajta. Azt jó tudni, hogy a legtöbb játék platformfüggetlen, de vannak olyanok, amelyek csak egyfajta konzolon futnak, esetleg csak PC-n játszhatók. A nagy gyártók között egyszerű eligazodni: a playstationös játékok doboza kék, az XBOX-osoké zöld.

Ismerjük meg azokat a játékokat, amelyekkel a gyermekünk szeret(ne) játszani!
Ennek a legjobb módja, ha megkérdezzük a gyereket arról, hogy mi a játék lényege, milyen világ(ok)ban játszódik a történet, miért szereti. Egy másik módszer lehet, hogy a videomegosztókon fellelhető rengeteg gameplay videóból szemezgetünk. Ezekből sokkal reálisabb képet kapunk a játék világáról, működéséről, mint a trailerekből, hirdetésekből. Hasznos lehet, ha más szülőket és gyerekeket is megkérdezünk egy-egy játékról, de akár a Common Sense Media oldalán a Game Reviews leírásaiban is böngészhetünk.

Nem minden játék való mindenkinek.
Olyan játékkal engedjük játszani a gyermekünket, amelyik a PEGI besorolása alapján neki való, de érdemes beszélgetni is a csemeténkkel arról, hogy van-e kellemetlen, nyugtalanító, ijesztő élménye játék közben. Előfordulhat ugyanis, hogy a játék egészével nincs gond, de egyes pályák, világok, ellenségek, küldetések, hanghatások mégsem neki valók.

Inkább a történet legyen a fontos.
A legtöbb “lövöldözős” (FPS) játékban lehet story mode-ot választani, vagy a játék nehézségi fokának kiválasztásakor beállítani, hogy az ellenfelek legyőzése, tehát a harc vagy a történet legyen meghatározó. Érdemes ez utóbbi felé terelni a gyermekünket.

Túlélés helyett kreativitás.
Ha nem szeretnénk, hogy a gyermekünk állandóan harcoljon, akkor játsszon kreatív módban (pl. Minecraft), mert ilyenkor, mint az elnevezés is mutatja, az alkotás lesz a meghatározó, és nem a harc.

Kezeljük rugalmasan a játékidőt.
Érzékeny kérdés, hogy mennyit játsszon a gyermekünk, és természetesen mérgesek vagyunk, ha a megbeszélt időtartamot túllépi. De érdemes tudni, hogy vannak olyan játékok, amelyekben nem lehet bármikor menteni, hanem a program csak bizonyos pontokon (checkpoint) ment automatikusan. Ha arra kényszerítjük a gyermekünket, hogy márpedig azonnal fejezze be a játékot, lehet, hogy minden addig elért eredménye semmissé lesz, szóval ilyenkor legyünk türelmesek!

Fontos jelzés a dobozon: 1-4 PLAYERS.
Érdemes olyan játékokat venni, amelyekkel egyszerre 2-4 játékos is tud játszani, mert így egyrészt testvéreknek nem kell egymásra várniuk (elkerülhető a "ki játszott többet" vita), másrészt könnyebben válhat családi élménnyé, közös képernyőidővé a videójátékozás. A játékok dobozán megtalálható, hogy hány játékos játszhat egyszerre a játékkal, célszerű a fenti jelzésű játékokat választani.

Nagy élmény lehet a közös játék.
Ehhez persze nekünk, szülőknek is meg kell tanulnunk a játék szabályait, a kontroller vagy a billentyűzet megfelelő kezelését, és érdemes olyan játékot választani, amelyik bennünket is leköt. Elég sok játék van ahhoz a piacon, hogy ez ne okozzon gondot. Ezzel ráadásul új szerepben is kiélheti magát a gyermekünk, hiszen most ő fog tanítani bennünket.

Ne csak üljön a gyerek!
Vannak mozgásos játékok is, bár ezekhez általában egyéb eszközökbe is be kell fektetni, minimum egy kamerába. Ez viszont megéri, ha arra gondolunk, hogy a gyermekünk mégiscsak mozgással tölti a képernyőidőt (vagy legalább egy részét).

Az online játékokkal óvatosabban!
A legtöbb játék felkínálja az online kapcsolódás lehetőségét. Érdemes figyelni rá, hogy kikkel, hogyan játszik a gyermekünk, a játék közben milyen kommunikáció zajlik a játékosok között. Legtöbbször magában a játékban is be lehet jelenteni a visszaélésszerű viselkedést vagy tartalmat (és itt nemcsak a fenyegetésre, hanem a sértő játékos- vagy csapatnevekre is gondolhatunk), de a gyártónál (pl. EA) létrehozott fiókon keresztül is megtehető mindez. A bejelentéshez általában segítséget is találunk a gyártó oldalán.