vissza a szótárba

Vírusirtó

Vírusirtó (Jelenség, fogalom)

A számítógépes vírusok mókás, egyszerű, az adatot maximum megrongáló szoftverként kezdték pályafutásukat. Mára azonban az adatainkra és a pénzünkre utazó számítógépes bűnözők fő eszközei lettek. Ezzel pedig fontossá vált a védekezés is.

Részletesen

Míg a régi idők vírusai szerették valami látványossal felhívni magukra a figyelmet – például használhatatlanná tenni a gépet Michelangelo születésnapján –, a modern kártevők igyekeznek meglapulni. A rejtőzködés oka, hogy így több adatunkat tudják összegyűjteni és elküldeni a vírus gazdájának. Más kártevők adatgyűjtés helyett inkább titkosítják a merevlemez tartalmát, így túszul ejtve az adatainkat, és azért kérnek váltságdíjat. És akadnak olyan kártékony kódok is, amik kriptovalutát bányásznak a gépünkkel, vagy amelyek internetes támadásokra használják fel a sarokban ártatlanul ülő PC-t.

Az ilyen programok megtelepedése ellen, illetve ha már a gép fertőzött, akkor kiirtásukra szolgálnak az antivírusprogramok.

Ugyanúgy, ahogy a frissítések telepítése, a vírusirtó program felrakása sem megspórolható feladat.

Fizetni azonban nem feltétlenül kell érte. A Windows 10 operációs rendszer beépített Defender nevű szoftvercsomagja elégséges szinten védi a számítógépet. A Defender szoftver rendelkezésre állt a régebbi Windows-variánsokhoz is, ám mivel sem a Windows 8.1, sem a Windows 7 nem kap már biztonsági frissítéseket, ezért azoknak a rendszereknek a használatát nem ajánljuk.

Amennyiben több funkciót kínáló antivíruscsomagot szeretnénk vásárolni, úgy a független AV Comparatives negyedéves tesztjei alapján lehet eldönteni, hogy mi számít a legjobb választásnak.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom