vissza a szótárba

Lánclevél

Lánclevél (Jelenség, fogalom)

A lánclevél olyan üzenet, amely a címzettet különböző eszközökkel próbálja rávenni arra, hogy küldje azt tovább minél több embernek. Terjedhet így álhír, felhívás, vicc is. Szélsőséges esetben és főként gyerekek között kárt is okozhat egy ilyen levél.

Részletesen

Az interneten terjedő körlevelek az álhírekhez és kamuoldalakhoz hasonló elven működnek. Céljuk, hogy minél gyorsabban, minél több emberhez jussanak el. A levél többnyire beugratásnak tekinthető, a valóságtartalma csekély vagy félrevezető. A lánclevelek elindítóinak célja általában az adatok, főleg az e-mail-címek gyűjtése, a levelezőrendszerek felesleges terhelése, kéretlen levélforgalom generálása, illetve álhírek terjesztése. Egy sikeres lánclevél (például a „Bill Gates szétosztja a vagyonát” tartalmú) akár éveken keresztül is keringhet az interneten, mert mindig van olyan címzett, akinek újdonság, és ezért továbbküldi.

A valamilyen veszélyre figyelmeztető levelek mellett könnyű pénzkeresettel, ingyen megszerezhető javakkal kecsegtető levelek, illetve segítségkérő, érzelmekre ható levelek is előfordulnak a lánclevelek között. Ezeken kívül bölcsességeket, életvezetési tanácsokat és vallási tartalmakat közvetítő levelek is keringenek a világhálón, de humoros, szórakoztató jellegűekkel is lehet találkozni. Ezek nagyon hasonlóan működnek, mint a népszerű internetes mémek, csak a terjesztésükre használt közeg más.

A pszichológia eszközeit a körlevelek azáltal használják fel, hogy az emberek alapvető szükségleteinek a kielégítésére tesznek ígéretet: pénzt, ingyen javakat, szerelmet, barátságot, egészséget, sikert, szerencsét ígérnek. Cserébe egy apró dolgot kérnek csupán, a levél továbbítását. A kollektív vágyak mellett a kollektív félelmek is megjelennek a levelekben. Mivel személyes ismerős a küldő, ezért a címzett jobban bízik a feladóban, és nagyobb eséllyel olvassa el, majd küldi tovább a levelet.

E-mailként, de csetüzenetként is előfordulhatnak a lánclevelek. Nem csak felnőtteket, gyerekeket is megcélozhatnak. Ilyenkor gyakori, hogy ijesztő, fenyegető az üzenet tartalma, ami komoly szorongást válthat ki a gyerekből. Az általános iskolás korosztály életkori sajátosságainál fogva nehezebben különbözteti meg a valóságot és a fikciót.

A gyanúsnak tűnő körleveleket ne küldjük tovább! Valóságtartalmuk ellenőrzésében pedig kövessük ugyanazokat a lépéseket, amelyeket az álhírekkel kapcsolatosan már tárgyaltunk.

A becsapós lánclevelek felismerhetők bizonyos formai jellemzők alapján:

  • helyesírási hibák
  • a kis- és nagybetűs írásmód váltogatása
  • egyes írásjelek, különösen a felkiáltójelek halmozása
  • szívesen tagadják saját körlevél voltukat (pl. „Ez nem egy bugyuta körlevél, olvasd el!”)
  • felszólítanak a továbbküldésre
  • idejétmúltnak tűnő információkat tartalmaznak (például egy nyereményjátékról, amelynek díja egy mobil régebbi modellje)
  • a lánclevél tükörfordítás voltát mondatszerkesztési hibák és szóismétlések, félrefordítások is jelezhetik

 

Forrás:

A lánclevelek stratégiái

További segítség:

Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Horrorisztikus körlevelek - Hogyan űzzük el a gyerekeket rémisztgető internetes szellemeket?

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom