vissza a szótárba

Hashtag (#)

Hashtag (#) (Jelenség, fogalom)

A hashtag (ejtsd: hesteg) a közösségi médiában használt egy vagy több szóból álló kifejezés, amely elé egy kettős keresztet, azaz „hash” (#) jelet kell írni. Lényege, hogy kereshetővé teszi a hashtaggel ellátott tartalmat.

Részletesen

A hashtag kifejezéssel és jellel (#) napi szinten találkozhatunk a közösségi médiában. Azt takarja, amikor egy kettős kereszt mögött közvetlenül egy vagy több szó áll egybeírva. A hashtag kifejezés a „hash” mint kettős kereszt és a „tag” mint címke szavakból tevődik össze. A kettős kereszt mögé írt szó vagy szavak kereshetővé válnak, a hashtagre kattintva láthatóak a más felhasználók által ugyanahhoz a hashtaghez rendelt tartalmak, bejegyzések. Elsőként a Twitteren vezették be 2010-ben, azóta viszont a legtöbb közösségi oldalon elterjedt a használata, így például a Facebookon, az Instagramon és a Tumblrön is.

Mire jó a hashtag?

A hashtag megkönnyíti a keresést egy adott témában. Segítségével a felhasználók egyszerűen megtalálhatják az őket érdeklő tartalmakat egy-egy közösségi oldalon belül, rákeresve az adott hashtagre. Leegyszerűsítve úgy működik, mint egy link: elvezet azokhoz a bejegyzésekhez, amelyekben ugyanazt a hashtaget használták.

A hashtagek jelzik a közösségi médiában épp fontos történéseket.

Az épp legtöbbek által használt – azaz trendingelő – hashtagek jelzik, hogy mivel foglalkoznak az internetezők. A tudás nem mindig hasznos, lehet, hogy kattintás után derül ki, hogy csak egy népszerű K-pop bandával történt valami csip-csup hír. Ugyanakkor külön hashtagen lehetett követni például a maláj gép katasztrófája utáni nyomozást, hashtagje van a tüntetéseknek, szakmai konferenciáknak, tiltakozási mozgalmaknak is. Ezekben az esetekben nem csak azonosítóként, de jelmondatként is működhet a címke.

A legnépszerűbb hashtagek Instagramon

Az Instagram-felhasználók használják legaktívabban a hashtageket, egy-egy kép alatt akár húsz hashtag is szerepelhet. Főként az aktuális képhez leginkább illő hashtageket használják. A cél az, hogy egy-egy jól sikerült fotó minél több felhasználóhoz eljusson. Az alábbi öt hashtag a legnépszerűbb a felületen 2019. júniusi adatok szerint: #love / #instagood / #photooftheday / #fashion / #beautiful.

 

Forrás:

 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 5 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom