Túl szép, hogy igaz legyen: a csaló webshopok veszélyei és felismerése

 • Varga Árpádgyermekvédelmi elemző
 • Olvasási idő:
  8 perc
  Közzétéve:
  2024. május 17.

Mint az online jelenlétnél általánosan, úgy a netes vásárlások során is fokozottan elővigyázatosnak kell lennünk. Gyakran előfordul, hogy egy divatos cipő, egy új mobil vagy játékkonzol beszerzését a lehető legolcsóbban szeretnénk megoldani, aminek eredményeként sok keresést indítunk, megnézünk több árfigyelőt és közösségi média hirdetést egyaránt.

Ezek a praktikák ugyanakkor olyan weboldalakat is elénk dobnak, amelyek a látszólag 50%-os, vagy ezt is meghaladó kedvezmények elérése mellett a csalások veszélyét is erősen magukban hordozzák. Sajnos ezek a hamis ajánlatok végül óriási veszteségeket okozhatnak számunkra.

special_offer

A csaló webshopok számos veszéllyel járnak, így például:

 • bankkártya adataink rögzítését és azokkal való visszaélést
 • az áruk meg nem érkezését, így a vételár elvesztését
 • hamisított termékek megvásárlását
 • elérhetőségeink spam hálózatokba való bekerülését

és egyéb kényelmetlenségeket is okozhatnak.

Érdemes tehát a csaló webshop felismeréséről és az áldozattá válás megelőzéséről többet megtudnunk.

Íme néhány tanács a kockázatok csökkentéséhez:

1. Ellenőrizzük a webshop és domain címét

Érdemes csak olyan oldalról vásárolni, amelynek címében nem jelennek meg népszerű márkák vagy termékek nevei és nem tűnik úgy, hogy céljuk valamely termék olcsóságára való felhívás.

Ilyenek például:

 • olcsojordan.ru
 • crocspapucs.net
 • raybandiscount.com
 • buypoint.hu

Emellett fontos mindig ellenőriznünk az oldal domain nevének hitelességét is, amelyben különböző weboldal ellenőrző programok is segíthetnek.

verified

Ilyen weboldal például a https://who.is/ domain ellenőrző vagy a https://www.scamadviser.com/ , amely a webshopok egészének ellenőrzésére is alkalmas.

Végül mindig keresd a lakatot és a https:// jelzést is.

2. Figyeljünk az árulkodó jelekre

Minden olyan vásárlás előtt, ahol a weboldal nem tűnik profinak, magyartalan kifejezéseket használ, vagy nehezen átlátható, olvassuk el a webshop bemutatkozóját (about us, contact us), ellenőrizzük elérhetőségét és székhelyét. Ha közösségi média elérhetőséget is feltüntet, úgy bizonyosodjunk meg azok valódiságáról is.

connect_with_us

A csaló weboldalak általában nem rendelkeznek megfelelő szabályzatokkal, nincsenek adatkezelési és szerződési feltételeik, de nem tesznek közzé visszatérítésre és elállásra vonatkozó leírásokat sem.

3. Ne dőljünk be a visszaszámlálók sürgetésének

A csaló weboldalakon megjelenő visszaszámlálók célja kifejezetten az, hogy gyors döntésre kényszerítsenek. Ennek eredményeként sajnos könnyen eshetünk abba a hibába, hogy meggondolatlanuk nyomunk rá a termék megvásárlására, és megadjuk kártyaadatainkat is a nagy kedvezmények elérése érdekében, vagy mert azt látjuk, hogy már csak egy darab van a kiszemelt cipőből.

big sale

4. Kis mértékű akció is gyanús lehet

A csalók gyakran azt a módszert alkalmazzák, hogy a nagy webshopok árainál csupán néhány ezer forinttal hirdetik olcsóbban a terméket, így az kevésbé kelt gyanút a vásárlóban. Ez a technika olyanokat is tévedésbe ejthet, akik alapvetően felfigyelnének egy valószerűtlen kedvezményre.

Magyarországon is előszeretettel alkalmazzák ezt a megtévesztési módot!

5. Keressünk rá a weboldalról írott véleményekre

Vásárlás előtt egy-egy gyanús oldal esetében mindenképp keressünk rá a weboldalról írt véleményekre valamely keresőszolgáltatásban. Gyakran elegendő egy gyors keresés, ami rávilágít a csalás tényére, így mások hibájából tanulva kerülhetjük el az áldozattá válást. Külföldi oldal esetében angolul is érdemes rákeresni a webshopra, vigyázva arra, hogy számos esetben a vélemények is hamisak lehetnek.

vélemények

6. Ne adjuk meg kártyaadatainkat ismeretlen webshopok esetén

Általánosan jellemző az online vásárlásra, hogy a termékekért előre kell fizetnünk. Ez ugyan a legtöbb ismert online bolt esetében nem jár veszéllyel, de az általunk korábban még nem látogatott, gyanúra okot adó weboldalakon való előrefizetés kifejezetten kerülendő.

Ha olyan helyen vásárolunk, ahol még korábban nem tettük, akkor igyekezzünk az utánvételi lehetőséget választani a bankkártyás, vagy online fizetés helyett. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor hozzunk létre egyszerhasználatos virtuális kártyát, ami biztosítja, hogy megadott adatainkkal a későbbiekben ne élhessenek vissza. Fontos még továbbá, hogy banki átutalással se fizessünk, ha gyanús, vagy ismeretlen számunkra a weboldal, hiszen így még nehezebb az átutalt összeg visszaigénylése.

hitelkartya

Fontos, hogy csaló weboldalon történő fizetés esetén mielőbb vegyük fel a kapcsolatot bankunkkal.