Pénzügyi biztonság a videójátékos közösségben

 • Varga Árpádgyermekvédelmi elemző
 • Olvasási idő:
  8 perc
  Közzétéve:
  2023. június 5.

Jól van a gyerek ha játszik? – A videójátékokkal kapcsolatos pénzügyi veszélyekről bővebben az alábbi linken tájékozódhat.A videójátékok térhódítása ma már a társadalom széles köre számára érzékelhető jelenség. A játékok a gyermekek és egyre gyakrabban a felnőttek népszerű kikapcsolódási formái lettek. A játékok az elmúlt években a gyermekek és a felnőttek számára is népszerű kikapcsolódási formává váltak, éppen ezért a videójátékkal kapcsolatos pénzügyi műveletek kérdésére is érdemes néhány percet szánnunk.

A játékosok ma már nem csupán a szoftverek vásárlásakor, de azokon belül is számos olyan bevételszerzési formával találkoznak, amely a nagyobb pénzügyi tudatosság kialakításának szükségességét jelzi számunkra. Ilyen például a játékokban elhelyezett reklámok kérdése, a fejlődést lehetővé tévő eszközök megvásárlására való ösztönzés, a különböző kiegészítők és havidíjas szolgáltatások értékesítésének szerteágazó területe.

A hazai felmérések, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete 2022-ben végzett közös kutatása is azt mutatja, hogy míg a játékkonzolok elterjedtsége az általános iskolás gyerekeknél alapvetően alacsony, addig az online játékok térnyerése folyamatosan zajlik. A játékok színterei a laptopok, asztali számítógépek mellett az okostelefonok lettek. A kutatás azt is mutatja, hogy az internetező gyerekek (ami az alsó tagozatba járó gyerekek 74%-át, míg a felső tagozatba járó általános iskolás gyerekek 90,5 %-át jelenti) fele már játszik valamilyen online kapcsolattal is rendelkező játékkal. Legnépszerűbbek e téren a Minecraft és a Fortnite, de a FIFA is az élmezőnyben van.

Az NMHH a gyermekeket érő folyamatos pénzügyi nyomás veszélyeire és az ebből eredő digitális tudatosság szükségére kívánja felhívni a szülők figyelmét. A Hatóság ösztönzi a szülőket a gyermekek videójátékokkal kapcsolatos aktivitásában való részvételre és különösen a közösségi élményre alapozó, nagy bevonódást igénylő játékok esetében hangsúlyozza a szülői nyitottság, a tájékozottság és a folyamatos odafigyelés szükségességét. Fontos, hogy megismerjük azt az interaktív médiateret, amelyben gyermekeink mindennapjaikat töltik, hiszen a megfelelő odafigyelés nélkül nem csupán a túlhasználat problémájával szembesülhetünk, de a videójátékok a kiskorúak pénzügyi tudatosságának kialakulását is gátolhatják.

A reklámok megjelenítéséből származó bevételi források

Egyik legerősebb nyomást a játékokon belül elhelyezett, zavaró, hosszadalmas és kizökkentő reklámok jelentik. Ezek alkalmasak gyermekeknek szánt termék, vagy más játékszoftverek népszerűsítésére, de céljuk mégis a fizetéssel elérhető reklámmentesség kisajtolása a játékosokból. Arról nem is beszélve, hogy egy részük óriási mennyiségű adatot is gyűjt, amit szintén értékesítenek. Az ilyen alkalmazások a befektetett pénz többszörösét hozzák vissza akár néhány letöltéssel is. Amennyiben a gyerekek költenek is a játékban, máris működik a gépezet.

Mikrotranzakciók, nem csak a mobiljátékokban

2023-ra csúcsra tört a játékokon belüli vásárlások agresszív alkalmazása. A gyors és valódi előrehaladáshoz szinte nélkülözhetetlen tranzakciók (mikrotranzakciók) nem csak a kisebb játékokat lepték el. A leghíresebb címek, így pl. a FIFA, Warzone, Fortnite vagy a GTA Online is élen járnak ebben.

Fontos továbbá, hogy a vásárlásokat gyakran a játék saját pénznemén keresztül lehet teljesíteni, amely esetében a gyermekek számára problémát okozhat az átváltási arányok figyelemmel kísérése és a virtuális pénz súlyának értelmezése. Nehéz annak felismerése, hogy egy néhány „érmébe” kerülő felszerelés valójában milyen költést eredményez hosszútávon.

A zsákbamacskák mint extra szolgáltatások

A loot boxok, vagyis ismeretlen tartalmú, pénzért felnyitható „kincsesládák” nem csak káros üzleti fogások, de Európa egyre több országa által tiltani kívánt, gyerekekre veszélyes gyakorlat is. Ezek lényege, hogy a gyermekek számára olyan ismeretlen csomagokat kínálnak, amelyeket a játékokban szerzett virtuális valutákkal fizethetnek ki. Ez a gyerekeket egyre több valuta gyűjtésére, elköltésére és akár valós pénzbefizetésekre is ösztönözheti.

A gyermekek videójátékos jelenléténél ezért érdemes a következő tanácsokat észben tartani:

 1. Választás

  Igyekezzünk olyan játékot választani, ahol a játékmenet a különböző plusz tartalmak nélkül is sokáig élvezhető. Járjunk utána a plusz tartalmak mennyiségének és árának.

 2. Számoljunk együtt

  Vásárlás előtt vitassuk meg gyermekünkkel a virtuális pénz valódi értékét. Számoljuk ki a felmerülő összes költséget és állapodjunk meg a maximális összegben.

 3. Zsebpénz

  Ha gyermekünk ragaszkodik a játékon belüli vásárláshoz, akkor érdemes felvetni, hogy (legalább) a felét fizesse saját zsebpénzből. Ez segíthet mérlegelni, hogy mennyire fontos is ez számára.

 4. Vélemények

  Egy játék megvásárlása előtt ellenőrizzük a játék hátterét, a játékmenet hitelességét és az arról alkotott fogyasztói véleményeket. Ne dőljünk be a látványos reklámnak, ezek mögött sokszor nincs érdemi tartalom!

 5. Óvatosság

  Ahol lehetőség van vásárlásra, ott ne rögzítsük tartósan bankkártya-adatainkat. Használjunk virtuális kártyát és fizessünk alkalomszerűen.

 6. Loot box

  Ne feledjük: A loot boxok gyakran olyan tartalmakat kínálnak, amelyekre a játék során nincs szükség. Segítsünk gyermekünknek virtuális zsebpénze megfontolt felhasználásában, csak olyan tartalomra költsünk, amely valóban növeli gyermekünk játékélményét.

 7. Mértékletesség

  Ne váljunk az akciók rabjává! Érdemes odafigyelni a mértékletességre és a gyermeket gyűjteményük fokozatos és átgondolt bővítésére tanítani.

A videójáték számos pozitívumot is rejthet

A videójátékok veszélyei és az anyagi kiszolgáltatottság problémái mellett ma már egy olyan szórakozási formáról van szó, amely a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt sok pozitív hatással is bírhat. Ilyen a készségfejlesztés, a játékokban megjelenő művészeti érték vagy a videójátékok stresszoldó és közösségépítő hatása.  Emellett a játékok segítséget nyújthatnak az oktatás által közvetíteni kívánt értékek iránti érdeklődés megalapozásához. Számos esetben nyithatják meg számukra az utat az olvasás élménye, a történelem, az informatika és a művészetek irányába is, sőt az élményalapú oktatás egy fontos eszközeként is szolgálhatnak.

Ennek okán fontos tehát, hogy a gyermekek számára a játékélmény megtartása mellett egy biztonságos és anyagi szempontból is fenntartható szórakozást biztosítsunk.

A videójátékokkal kapcsolatos további információkért olvasd el rövid kézikönyvünket, vagy tájékozódj a gyerekaneten.hu weboldalon további tartalmakért.

Az NMHH a Magyar Nemzeti Bankkal, a Magyar Bankszövetséggel, az Igazságügyi Minisztériummal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben a Kiberpajzs megállapodás keretében küzd a pénzügyi tudatosság előmozdításáért.