Tapasztalataim és tanácsaim

A levelezésekbe nem mentem bele, bár volt, akivel több levelet is váltottam. De találkozót konkrétan senkivel nem beszéltem meg. Elérhetőséget így is majdnem mindenkitől kaptam. Többen képet is kértek rólam, főleg meztelen fotót, vagy olyat, amin villantok valamit. Én ezeknek nem tettem eleget, de többek küldtek nekem magukról (A kivanlak.hu oldalon is kaptam fotókat, összesen 28 darabot, csak péniszekről, de ez nyilván belefér az oldal profiljába, mert szexpartnerkereső.). Egy férfi küldött több fotót a péniszéről, a többiek félmeztelen vagy profilképet küldtek.

Egy magát masszőrnek kiadó fiatalabb férfi sok levelet írt nekem, hogy mindenképpen találkozzunk: „Szuper masszázst produkálok amilyet biztosan nem éltél még meg. Sőt, kedvedre bármit tehetsz velem utána”. Megadta azoknak a szállodáknak a címét is, ahol szexmasszázs-szolgáltatást nyújt. Tudta, hogy még nem vagyok 16 éves (mármint a lány, akivel levelezik), de ennek ellenére rendszeresen küldött nekem üzeneteket.

A minikutatás elején feltett kérdésre a válasz tehát: igen. Az embereket meg lehet téveszteni a nyelvhasználattal az online térben. Én 40 éves nőként egy 16 éves kislánynak tudtam magamat kiadni. Ha ez így van, akkor ez sajnos fordítva is létezhet (ahogy erről tudomásunk is van): idősebb férfi is ki tudja magát adni fiatalabb fiúnak, így kötve ismeretséget fiatal, hiszékeny, megtéveszthető lányokkal. És idősebb nő is képes magát fiatalabbnak feltüntetni, hogy fiatal fiúkkal ismerkedhessen. Nem kell a megtévesztéshez, a nyelvtorzításhoz nyelvésznek lenni. Nyelvtorzításra az átlag nyelvhasználó is képes.

Ha elképzeljük, hogy a kivanlak.hu oldalra tényleg egy kiskorú, fiatal lány regisztrál pusztán kíváncsiságból, és találkozik is csak egy férfival azok közül, akikkel én leveleztem, akiknek nincs problémájuk azzal, hogy leendő partnerük még csak most lesz 16 éves, vagy még nincs 18, egy találkozásnak is beláthatatlan következményei lehetnek a fiatal pszichoszexuális fejlődésében, lelki életében, és esetleg testi épségében. 
Ha az a kiskorú hiszékeny lány, aki regisztrált például a kivanlak.hu oldalon, elkezdett levelezni férfiakkal, fotót küld magáról, vagy elérhetővé válnak fotói a Facebook-oldalán (mert elmondta saját, rendes nevét, Facebook-profilját, vagy akármelyik közösségi oldalon az elérhetőségét), bármikor áldozattá válhat, mert a fotóival is visszaélhetnek.

 1. Honnan tudhatjuk szülőként, hogy a gyerekek milyen oldalak érhetnek el a neten?

  Időt kell arra szánni, hogy az ember felnőttként „szörfözzön” a neten, és a kellemetlen oldalakat is megnézze. Lehangoló, de fontos tapasztalat.

 2. Mit kell mondani a gyerekeknek a csetpartnerekről?

  Soha ne vegyünk föl kapcsolatot olyan emberrel (profillal), akit nem ismerünk. Ne válaszoljunk kedveskedő, hízelgő szavakra. Ne is válaszoljunk, ne is kezdeményezzünk kapcsolatot.

 3. Töltsünk-e föl fotókat a gyerekről?

  Talán túl szigorúnak hangzik, de nem ajánlatos fotókat feltölteni. Sem a szülőknek a gyerek szülinapi bulijáról, nyaralásról az első bikiniben, sem a ballagási új csinos ruháról. És a gyerekeknek, fiataloknak is meg kell mondani, hogy ne töltsenek fel fotókat a netre, mert bármikor visszaélhetnek velük mások. Privát csetoldalakon sincs biztonságban az ember, kortárs bántalmazások alapját is képezheti egy elküldött fénykép.

 4. Mit tehetünk, ha gyerekünk online zaklatás áldozata lesz?

  A rendelkezésre álló szövegeket és képeket mindig mentsük le. Ha iskolán belüli, kortárs csoportban történik a cyberbullying, azonnal értesíteni kell az osztályfőnököt és az iskola vezetését. Nem érdemes „partizánkodni”, hogy majd megbeszélem a másik gyerekkel, hogy ilyet nem szabad. Nyíltan kell kezelni a problémát. Ha más felületen válik áldozattá valaki, akkor a hotline-t és a rendőrséget is értesíteni kell.

Az emojiknak időnként van másodlagos jelentésük

Az emojik nyelve egyszerű képi elemekre fordítja le a világot, de a kommunikációs használatban a képek hamar elkezdenek más jelentéseket is sugallni, mint aminek a közvetítésére megrajzolták őket.

Megosztom