Nem zavarta, hogy csak 16 éves vagyok…

 • Ránki Sárabűnügyi nyelvész, magánszakértő
 • Olvasási idő:
  8 perc
  Közzétéve:
  2020. november 23.

Az online tér egyik kommunikációs eszköze a nyelv, amelynek torzítása során más korúnak, neműnek, nemzetiségűnek, iskolai végzettségűnek adhatják ki magukat a felhasználók. Ez szorosan kapcsolódik az anonimitáshoz és az álnevek használatához.

A következőkben egy minikutatást mutatok be, amelynek két fontos tanulsága van:

 1. Az online térben egyszerű nyelvi fogásokkal megtéveszthető bárki azzal kapcsolatban, hogy valójában kicsodával kommunikál (például, hogy hány éves). Profilt torzítani a nyelvhasználaton keresztül is lehet. Tehát sok esetben nem tudhatjuk az online térben, hogy kivel beszélünk igazából.
 2. A szexet kereső felnőtt korú férfiak nem mindegyike törődik azzal, hogy „leendő partnere” kiskorú vagy fiatalkorú. A morális gátakra ezeken a felületeken nem lehet építeni, számítani.

Képzeljük el a helyzetet: 16 éves barátnők összegyűlnek, hogy szörfözzenek a neten, keresgélnek, kíváncsiak. És belebotlanak a kivanlak.hu oldalba (más oldallal is találkozhatnak, persze). Sőt, ha beírják a Google keresőbe azt a szót, hogy kívánlak, ezt az oldalt dobja fel elsőnek a kereső. Kitalálják, hogy regisztrálnak. Az oldal figyelmeztetése szerint 18 év alatt nem lehet regisztrálni, de csak rá kell kattintani arra, hogy „elmúltam 18”. Az oldal azt írja magáról, hogy 100%-ban valódi profilok. Hogy ezt mi alapján ellenőrzik, vagy tudják ellenőrizni, nem jelzik. De ha nekem sikerült kamuprofillal regisztrálnom, másnak is sikerül.

A jelen cikkhez egy minikutatást végeztem azért, hogy lássam, megtévesztő-e a nyelvhasználat, lehetséges-e csak a nyelvhasználaton keresztül életben tartani egy kamuprofilt, felmérve mindenközben a tízenévesekre leselkedő online veszélyeket. 
A kivanlak.hu szexpartnerkereső oldalra regisztráltam fotó nélkül, magamat húsz évesnek kiadva. Adataim közül a testmagasságomat (170cm) és a súlyomat (65 kg) adtam meg. A „Magamról” fülbe annyit írtam, hogy „éppen unatkozom”. Nem fizettem elő az oldalra, így a nekem küldött levelek közül csak azokra tudtam válaszolni, ahol megadtak emailcímet is. Az oldalon töltött 28 nap alatt, úgy hogy csak hetente egyszer vagy kétszer léptem be a felületre, 180 levelet kaptam. Ebből 25-en adták meg az emailcímüket. Mindenkinek egyesével írtam levelet. Két levélben azt írtam, hogy még nem vagyok 18 éves, a többi, 23 levélben azt írtam, hogy még nem vagyok 16 éves. Mindegyik levelemre kaptam választ. Ketten voltak csak, akik azt írták, hogy kiskorú vagyok, és nem kellene ezen a felnőtteknek kitalált oldalon lennem. A többi levelezőpartneremet egyáltalán nem zavarta a még nem 16 éves korom. A velem levelező férfiak 29 és 63 év közöttiek voltak. 
Mielőtt a nekem küldött válaszokról írnék, kitérek a minikutatás egyik lényegi elemére: megtéveszthetők-e mások a nyelvhasználat által?

A privát levelezések során olyan nyelvhasználatot választottam magamnak, amelyekkel a mai tinik élnek. Ehhez segített hivatásom, mert hosszú évek óta tanítok, de megnéztem különböző közösségi oldalakat, feltöltéseket, amelyeken tinik kommunikálnak egymással. A szövegeimet a kortárs tiniszlengben fogalmaztam meg. Például gyakran használtam becéző formákat: nagyim, uncsi, suli, barinőm, dumcsi, tali. Igyekeztem olyan helyesírási hibákat is elkövetni, amelyek a mai tinikre jellemzőek: „nemkell tanulni”-t írtam a „nem kell tanulni” helyett, „elfogok menni”-t írtam az „el fogok menni” helyett. Igyekeztem ezeken kívül a netnyelv helyesírása, divatja szerint is leírni szavakat: szijja, szijjó, mizu, boccsí, ne hari, xo stb. Mindez elég volt ahhoz, hogy a levelezőpartnereim ne jöjjenek rá a valódi koromra.

Mi a nyelvi profilozás?

A minikutatás értelmezéséhez érdemes tisztában lenni a bűnügyi nyelvészet néhány fogalmával.

Interdiszciplináris tudományterület, alkalmazott nyelvészeti kutatási terület. Célja, hogy a nyelvészeti kutatások eredményeit az igazságszolgáltatás támogatására használja fel. Az online térben, különböző szövegeken keresztül elkövetett bűncselekmények (rágalmazás, zaklatás, gyűlöletbeszéd stb.) elkövetőinek azonosítása sok esetben lehetetlennek tűnik az anonimitás vagy az álnevek használata miatt. De ma már tudjuk, hogy egy nyelvi profil állítása lehetővé teheti, hogy a különböző szövegek szerzőit azonosítani lehessen. Nem minden esetben lehetséges ez, de nem szabad azt hinni, hogy az elkövetők kiléte minden esetben meghatározhatatlan.

Szövegeken keresztül megállapítani a szerző szociodemográfiai jellemzőit. Az online térben létrehozott szövegek esetében a nyelvi profilozás azért nehezebb a nem online szövegekhez képest, mert az online szövegek magukon viselik a netnyelv műfaji és nyelvhasználati sajátosságait. De még így sem lehetetlen egy valódi profil felállítása online szövegek esetében.

Szövegtorzításról a bűnügyi nyelvészetben akkor beszélünk, ha valaki szociodemográfiai jellemzőinek (kor, nem, iskolai végzettség, foglalkozás stb.) valódiságát úgy manipulálja, hogy szöveget vagy szövegeket torzít. Ez tehát az álprofil létrehozásának az egyik eszköze. A legtöbb ember átlag nyelvhasználó, ezért „átlagos” módon próbál meg szöveget torzítani. Például „j”-t ír a „ly” helyett, nagy kezdőbetű helyett kis kezdőbetűt használ, rosszul kezeli a központozást. Az online térben a legkézenfekvőbb a különböző csoportnyelvekhez alkalmazkodni. Ha valaki tininek akarja megát kiadni, akkor a tiniszlenget fogja használni. Ha valaki férfiként nőnek akarja magát kiadni, akkor megpróbál „női szöveget” előállítani.

Az anonimitás névtelenséget jelent. A pszeudonim azt jelenti, hogy álnév. Az online térben gyakran névtelenül vagy álnéven jelentkeznek be azok, akik személyüket nem akarják vállalni vagy nyilvánosságra hozni. Így könnyű létrehozni álprofilt is, amely nem valódi profilja valakinek, hanem kitalált. Az így létrehozott profilokon keresztül könnyű másokat megtéveszteni. Nem csak a gyerekek, hanem felnőttek is áldozatul eshetnek így az online térben különböző bűncselekményeknek (grooming, zaklatás, rágalmazás).

Mit írtak nekem a levelezőpartnereim?

Néhány példa az általam küldött levelekből, és az azokra érkezett válaszokból (mindent az eredeti helyesírás szerint közlök). Vigyázat, egyesek számára felzaklató tartalom lehet!

Engem nem zavar
Szeretnéd kipróbálni?

Én: Szijjó. Köszi hogy írtál. Mielőtt elkezdünk levelezni, elkell mondanom, hogy nem vagyok még 18.

Végigolvasom
Nem probléma
Mit szeretsz a szexben?

Én: Szia. Jó, hogy elküldted az ímélcímedet. Nem tudok ott írni, nem vagyok előfizető. Azt elkell mondanom, hogy nem vagyok még 18. Csak úgy lehetett ide bejelentkezni. nem baj?

Végigolvasom
Meredek
Semmi gond

A korommal kapcsolatban válaszként még a következőket kaptam:

Végigolvasom

Tapasztalataim és tanácsaim

A levelezésekbe nem mentem bele, bár volt, akivel több levelet is váltottam. De találkozót konkrétan senkivel nem beszéltem meg. Elérhetőséget így is majdnem mindenkitől kaptam. Többen képet is kértek rólam, főleg meztelen fotót, vagy olyat, amin villantok valamit. Én ezeknek nem tettem eleget, de többek küldtek nekem magukról (A kivanlak.hu oldalon is kaptam fotókat, összesen 28 darabot, csak péniszekről, de ez nyilván belefér az oldal profiljába, mert szexpartnerkereső.). Egy férfi küldött több fotót a péniszéről, a többiek félmeztelen vagy profilképet küldtek.

Egy magát masszőrnek kiadó fiatalabb férfi sok levelet írt nekem, hogy mindenképpen találkozzunk: „Szuper masszázst produkálok amilyet biztosan nem éltél még meg. Sőt, kedvedre bármit tehetsz velem utána”. Megadta azoknak a szállodáknak a címét is, ahol szexmasszázs-szolgáltatást nyújt. Tudta, hogy még nem vagyok 16 éves (mármint a lány, akivel levelezik), de ennek ellenére rendszeresen küldött nekem üzeneteket.

A minikutatás elején feltett kérdésre a válasz tehát: igen. Az embereket meg lehet téveszteni a nyelvhasználattal az online térben. Én 40 éves nőként egy 16 éves kislánynak tudtam magamat kiadni. Ha ez így van, akkor ez sajnos fordítva is létezhet (ahogy erről tudomásunk is van): idősebb férfi is ki tudja magát adni fiatalabb fiúnak, így kötve ismeretséget fiatal, hiszékeny, megtéveszthető lányokkal. És idősebb nő is képes magát fiatalabbnak feltüntetni, hogy fiatal fiúkkal ismerkedhessen. Nem kell a megtévesztéshez, a nyelvtorzításhoz nyelvésznek lenni. Nyelvtorzításra az átlag nyelvhasználó is képes.

Ha elképzeljük, hogy a kivanlak.hu oldalra tényleg egy kiskorú, fiatal lány regisztrál pusztán kíváncsiságból, és találkozik is csak egy férfival azok közül, akikkel én leveleztem, akiknek nincs problémájuk azzal, hogy leendő partnerük még csak most lesz 16 éves, vagy még nincs 18, egy találkozásnak is beláthatatlan következményei lehetnek a fiatal pszichoszexuális fejlődésében, lelki életében, és esetleg testi épségében. 
Ha az a kiskorú hiszékeny lány, aki regisztrált például a kivanlak.hu oldalon, elkezdett levelezni férfiakkal, fotót küld magáról, vagy elérhetővé válnak fotói a Facebook-oldalán (mert elmondta saját, rendes nevét, Facebook-profilját, vagy akármelyik közösségi oldalon az elérhetőségét), bármikor áldozattá válhat, mert a fotóival is visszaélhetnek.

 1. Honnan tudhatjuk szülőként, hogy a gyerekek milyen oldalak érhetnek el a neten?

  Időt kell arra szánni, hogy az ember felnőttként „szörfözzön” a neten, és a kellemetlen oldalakat is megnézze. Lehangoló, de fontos tapasztalat.

 2. Mit kell mondani a gyerekeknek a csetpartnerekről?

  Soha ne vegyünk föl kapcsolatot olyan emberrel (profillal), akit nem ismerünk. Ne válaszoljunk kedveskedő, hízelgő szavakra. Ne is válaszoljunk, ne is kezdeményezzünk kapcsolatot.

 3. Töltsünk-e föl fotókat a gyerekről?

  Talán túl szigorúnak hangzik, de nem ajánlatos fotókat feltölteni. Sem a szülőknek a gyerek szülinapi bulijáról, nyaralásról az első bikiniben, sem a ballagási új csinos ruháról. És a gyerekeknek, fiataloknak is meg kell mondani, hogy ne töltsenek fel fotókat a netre, mert bármikor visszaélhetnek velük mások. Privát csetoldalakon sincs biztonságban az ember, kortárs bántalmazások alapját is képezheti egy elküldött fénykép.

 4. Mit tehetünk, ha gyerekünk online zaklatás áldozata lesz?

  A rendelkezésre álló szövegeket és képeket mindig mentsük le. Ha iskolán belüli, kortárs csoportban történik a cyberbullying, azonnal értesíteni kell az osztályfőnököt és az iskola vezetését. Nem érdemes „partizánkodni”, hogy majd megbeszélem a másik gyerekkel, hogy ilyet nem szabad. Nyíltan kell kezelni a problémát. Ha más felületen válik áldozattá valaki, akkor a hotline-t és a rendőrséget is értesíteni kell.

Az emojiknak időnként van másodlagos jelentésük

Az emojik nyelve egyszerű képi elemekre fordítja le a világot, de a kommunikációs használatban a képek hamar elkezdenek más jelentéseket is sugallni, mint aminek a közvetítésére megrajzolták őket.