Jól van a gyerek, ha játszik?

  • BűvösvölgyMédiaértés-oktató Központ
  • Olvasási idő:
    10 perc
    Közzétéve:
    2023. június 8.

Tudástár videójátékokról szülőknek és pedagógusoknak

Nem először kerül szóba a videójáték a gyerekaneten.hu oldalain. Pár hónapja bemutattuk a világ legrövidebb kézikönyvét a témában, de azzal a jó hírrel jelentkezünk, hogy elkészült a videójátékok világának alaposabb bemutatását szolgáló kiadványunk is.

Hetven oldalon keresztül igyekszünk választ adni sok-sok kérdésre, amelyek jogosan merülnek fel a szülőkben és a pedagógusokban egyaránt. Foglalkozunk például azzal, hogy mi igaz a játékosokkal kapcsolatos előítéletekből, miért jó egy sötét szobában játszani ahelyett, hogy találkoznának a jó levegőn, hol kezdődik a problémás játékhasználat, vagy, hogy milyen veszélyeket rejt magában a videójáték.

Elfogulatlanul, több oldalról járjuk körbe ezt a gyerekek és szülők mindennapjait átszövő kikapcsolódási tevékenységet, hogy bemutassuk a benne rejlő lehetőségeket is. Hiszen a játék kihat az önismeretre és a társas kapcsolatokra is, meghatározza a felnövő generáció ízlését, kultúráját. Kompetenciákat fejleszt, csapatmunkára ösztönöz, segít a problémamegoldásban. Ezekre a képességekre nemcsak az iskolában, de felnőtt korban a munkaerőpiacon is szükségük lesz.

Négy nagy témakör segítségével merülünk a videójátékok világába. Először mint jelenséget vizsgáljuk, majd kitérünk a kockázataira. A harmadik rész a videójátékokban rejlő lehetőségeket tárja fel, a negyedik pedig médiumként tekint rá, megmutatja például, hogy mi köze a történetmeséléshez, a filmekhez, vagy akár a komolyzenéhez.

A Jól van a gyerek, ha játszik? című kiadvány tartalomjegyzéke

Olyan kiadványt készítettünk, amellyel segíteni szeretnénk a szülőknek és pedagógusoknak mélyebben átlátni ezt a gyermekek és sok felnőtt számára is oly vonzó médiumot, hogy felkészültebben, tájékozottabban hozhassanak döntéseket a gyerekek megértése és védelme érdekében.