Mit ajánlunk a szülőknek?

 1. Nem felejt

  Mindig tartsák szem előtt, hogy az internet nem felejt. Bármit posztolnak, vagy küldenek el valakinek, az később is hozzáférhető lesz

 2. Korlátozni a láthatóságot

  Hozzanak létre olyan zárt csoportokat, amelyekben a gyereket közvetlenül és jól ismerő felnőttekkel, valódi barátokkal meg tudják osztani a gyerekről készült képeket. A széles nyilvánosságra azonban nem tartoznak ezek a megosztások.

 3. Kiszolgáltatottan soha

  Még zárt csoportban se osszanak meg olyan képet, ami a gyereket kiszolgáltatott helyzetban ábrázolja (maszatosan, sírva, dühösen, stb.), vagy ahol a gyerek meztelen, félmeztelen.

 4. Kell a hozzájárulás

  Olyan tartalmat (képet, videót, történetet) osszanak meg a nyilvánossággal, amihez a gyerek hozzájárult. Ha olyan kicsi még a gyerek, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor az a történet, kép, videó maradjon a család magánügye. Ne osszák meg nyilvánosan.

 5. Töröljük, ha kéri

  A gyerek tiltakozása ellenére ne osszanak meg semmit. Ha a gyerek utólag kéri egy poszt törlését, eltávolítását, azt tegyék meg

 6. Óvatosan a lábnyommal

  Tudniuk kell a szülőknek, hogy adott weboldal vagy alkalmazás milyen felhasználói minimum életkori határt rögzít. Például Instagram esetén legalább 13 évesnek kell lennie, aki regiszrál. Ha ennél fiatalabb gyerekről posztol egy szülő, akkor ezzel létrehozza/növeli a gyereke digitális lábnyomát (gyakran a gyerek tudta nélkül), és hozzájárul a gyereke online személyiségénk alakulásához.

Teszteld magad!

Tudd meg, mi az amit jól ismersz és mivel érdemes még megismerkedned.

Megosztom