Gyerekeink képe nem mindenkié

 • Gyurkó Szilviagyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője
 • Olvasási idő:
  4 perc
  Közzétéve:
  2020. február 17.

A 21. században minden szülő „digitális szülő” is, ami azt jelenti, hogy a gyerekünk védelme, biztonsága és jólléte a mi felelősségünk nem csak a való világban, hanem az online térben is. Annak érdekében, hogy elég jó digitális szülők lehessünk, szem előtt kell tartanunk a gyermekünk jelenlegi és jövőbeni érdekeit, szükségleteit, és ennek megfelelően kell viselkednünk az online térben is. Ez elsősorban tudatosságot jelent, de vannak helyzetek, amikor önkorlátozást is.

Az egyik legkomolyabb próbatétel a digitális szülők életében rögtön a gyerek születésekor kezdődik, amikor nagyon nehéz megállni, hogy ne osszuk meg a gyönyörű, édes, drága gyerekünk minden pillanatát másokkal az online térben. Ez főleg akkor veszély, ha egyébként a szülő társas kapcsolatai lenullázódnak, és 24/7 a gyerekével van – mert ilyenkor az online világ jó platform a más felnőttekkel való kapcsolattartása. Ez a jelenség – a kisgyermekes szülők hajlama a gyereküket „szétposztolni” a közösségi médiában – már önálló kifejezést is kapott: sharenting (a szülőség és a posztolás angol szavak összevonásával). 

Miért veszélyes ez?

Mert sérti a gyerek magánélethez való jogát

Mert főszabály szerint a gyerek tudomása és hozzájárulása nélkül nem szabad posztolni

Mert ami vicces vagy cuki egy kisbabánál, azt egy nagyobb gyerek sértőnek, vagy megalázónak érezheti, és ez gondot okozhat például kamaszkorban a gyerekkel való bizalmi kapcsolatban

Mert ha olyan képet posztolunk, amin a gyerek meztelen, félmeztelen, alsóneműs, stb. azzal azt kockáztatom, hogy a fotója pedofil hálózatokra kerül.

Mert van, hogy olyan képet posztolunk a gyerekről, amit nem tennénk ki, ha minket ábrázolna

Mert van, hogy több gyerek szerepel a képen a miénk mellett, de a többi szülőtől nem kértünk engedélyt a megosztásra, ezért a poszt törvényt sért.

Ti hogyan szabályozzátok?

Megkérdeztünk szülőket, hogy ők milyen elvek, vagy szabályok alapján döntik el, mit osztanak meg a gyerekeikről és mit nem.

Sándor
36 éves, 2 gyermekes apuka

Nagyon büszke vagyok a gyerekeimre, úgyhogy sajnos nagyjából válogatás nélkül osztok meg róluk képeket, bár tudom, hogy óvatosabbnak kellene lennem.

Végigolvasom
Anikó
41 éves, kétgyermekes anyuka

Elvből nem osztok meg képeket a gyermekeimről, és nem is értem azokat a szülőket, akik válogatás nélkül publikálják gyermekeik képeit.

Végigolvasom
Ildikó
45 éves, 3 gyermekes anyuka

Korábban is nagyon óvatosan osztottam meg képeket a gyerekeimről, de amióta kamaszok, ezt sem merem megtenni.

Végigolvasom
Judit
32 éves, 1 gyermek anyukája

A tízéves fiam nemrég úgy jött haza az iskolából, hogy egy régebbi nyaralós családi fotónk miatt csúfolják az osztálytársai.

Végigolvasom

Mit ajánlunk a szülőknek?

 1. Nem felejt

  Mindig tartsák szem előtt, hogy az internet nem felejt. Bármit posztolnak, vagy küldenek el valakinek, az később is hozzáférhető lesz

 2. Korlátozni a láthatóságot

  Hozzanak létre olyan zárt csoportokat, amelyekben a gyereket közvetlenül és jól ismerő felnőttekkel, valódi barátokkal meg tudják osztani a gyerekről készült képeket. A széles nyilvánosságra azonban nem tartoznak ezek a megosztások.

 3. Kiszolgáltatottan soha

  Még zárt csoportban se osszanak meg olyan képet, ami a gyereket kiszolgáltatott helyzetban ábrázolja (maszatosan, sírva, dühösen, stb.), vagy ahol a gyerek meztelen, félmeztelen.

 4. Kell a hozzájárulás

  Olyan tartalmat (képet, videót, történetet) osszanak meg a nyilvánossággal, amihez a gyerek hozzájárult. Ha olyan kicsi még a gyerek, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor az a történet, kép, videó maradjon a család magánügye. Ne osszák meg nyilvánosan.

 5. Töröljük, ha kéri

  A gyerek tiltakozása ellenére ne osszanak meg semmit. Ha a gyerek utólag kéri egy poszt törlését, eltávolítását, azt tegyék meg

 6. Óvatosan a lábnyommal

  Tudniuk kell a szülőknek, hogy adott weboldal vagy alkalmazás milyen felhasználói minimum életkori határt rögzít. Például Instagram esetén legalább 13 évesnek kell lennie, aki regiszrál. Ha ennél fiatalabb gyerekről posztol egy szülő, akkor ezzel létrehozza/növeli a gyereke digitális lábnyomát (gyakran a gyerek tudta nélkül), és hozzájárul a gyereke online személyiségénk alakulásához.

Teszteld magad!

Tudd meg, mi az amit jól ismersz és mivel érdemes még megismerkedned.