Kovácsék: minden generáció személyes sorsokból áll össze

A generációs különbségek alakulását el tudjuk mesélni eszközhasználat szempontjából egy-egy (kitalált, de nem életszerűtlen) névhez tartozó, ízig-vérig hazai történet gyanánt.

 1. Özvegy Kovács Jánosné, a veterán nemzedék képviselője

  Arisztokrata családba született, ahol nagy hangsúlyt helyeztek a nevelésére, francia nevelőnője tanította az illemszabályokra és az idegen nyelvekre a kis Zsuzsánnát. Az idilli éveket átírta a történelem. Édesapját málenkij robotra vitték, s bár hazajött, származása miatt megbélyegezték. Zsuzsánnát nemesi származása miatt 12 éves korában családjával együtt néhány napra börtönbe zárták. Vagyonukat elkobozták. Az 1956-os forradalom után kénytelen volt disszidálni Magyarországról. A jog- és birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás és az emigráció meghatározta az életét, de képes volt újra felépíteni azt. Kitartásának, életszeretetének és túlélési ösztöneinek köszönhetően jelentős sikereket ért el. Külföldről eleinte leveleket küldött szeretteinek, amelyek nagyon ritkán jutottak el a címzettekhez. Később vonalas telefonon tudta elérni őket távhívással, a születésnapokra táviratot küldött. Emlékiratait írógéppel írta meg, a nyugdíjhoz közel kellett megtanulnia az internethasználatot, amitől eleinte idegenkedett.

 2. Kovács Jánosné, a baby boomer generáció tagja

  Biztosra vette azt, hogy ugyanarról a munkahelyről megy majd nyugdíjba, ahová elsőként bekerült az iskolapadból. Apropó iskolapad, az eltért a mostanitól. Például nagyon ritka volt, hogy bárki is egyetem mellett dolgozzon. Az órák sem voltak rugalmasak, így a hallgatók nem alakíthatták úgy az órarendeket, ahogy ma szokás. Nem létezett olyan szó sem, hogy „felvenni” egy tárgyat. Azt tanulták, ami meg volt szabva, nem volt szabad választásuk. A cégek döntő többségben merev hierarchiájú állami vállalatok voltak. Mindenkinek megvolt a körülhatárolt feladata, amibe  enyhén szólva  nem halt bele. Az innováció és a kreativitás fogalmai akkoriban nem röpködtek úgy a levegőben. A főnök szava szent volt, s a most 69 éves asszony a mai napig csodálkozik, ha egy vezetővel kapcsolatban valami elvárást hall. A kockásfüzet és az írógép, később a faxgép és a monumentális asztali számítógépek segítették a munkavégzést. Otthon rádiót hallgattak, fekete-fehér, majd színes tévét néztek. A mobilhasználatot unokája miatt tanulta meg, aki külföldön tanul ösztöndíjasként.

 3. Kovácsné Tóth Zsuzsa X generációs

  A rendszerváltás alatt fejezte be az egyetemet. Ő már válogathatott, mert szép lassan kezdtek megjelenni a multik. Hasznára vált, hogy jól tudott angolul (az újdonságnak számító amerikai MTV sokat segített neki ebben), ami akkor még nem is volt olyan gyakori. Már kezdőként jóval többet keresett, mint szülei. Szépen emelkedett a ranglétrán, de a pénzért, a karrierért keményen meg kellett dolgozni, és nem akárhogy: proaktívan, kreatívan. Időközben a házassága, az egészsége meg is sínylette az állandó stresszt és hajtást. Szülei nemigen értették, hogy munka után miért nem süt-főz vagy teszi rendbe a kertet, hiszen ők, amint az óra elütötte a négyet, a ceruza ki is esett a kezükből, és rohantak a telekre. A most 51 éves Zsuzsa az időeltolódás miatt este otthonról még az ázsiai partnerrel tárgyal Skype-on, amit anno még egy Y generációs gyakornok telepített a laptopjára. A digitalizálódó munkahelyeken már nem különül el élesen sem térben sem időben a munka a magánélettől. Szabadidejében kikapcsolja a kereskedelmi tévécsatornán nézett sorozat, vagy a Facebookon keresi fel régi osztálytársait.

 4. Kovács Zsuzsi Y generációs

  A Cartoon Networköt nézve már gyerekként megtanult angolul, majd később egy csereprogramon franciául is. Egyetemistaként úgy állította össze órarendjét, hogy már elsőévesként tudjon mellette dolgozni, mivel tisztában volt azzal, hogy tapasztalat nélkül pályakezdőként hátránnyal indul, hiába a jeles diploma. Olyan cégekhez ment el, ahol számára vonzó munkakörnyezetet látott. Fontos szempont volt a nemzetközi, jó hangulatú csapat is, mert folyamatosan szeretett volna fejlődni. Többnyire heti 2-3 napot home office-ban dolgozik, munkáját számos applikáció segíti. Harminc évesen már több mint hat munkahelyet fogyasztott el, és jelenleg azt latolgatja, hogy szabadúszó lesz. Nemrég házasodott meg, és szülei negatív példáján okulva nem akarja a munka oltárán feláldozni a családi életet. Olyan munkát sem hajlandó végezni, ami nem okoz már számára örömet, vagy amiben nem látja a fejlődés lehetőségét. Bár regisztrált a Facebookra, külföldi munkatársaival és kollégáival inkább a WhatsAppon kommunikál. A híreket a Twitteren szerzi be, és újabban az Instagramon is nyitott egy profilt. Imádja a netflixes sorozatokat és a sztárséfek YouTube-csatornáit.

 5. Kovács Suzie Z generációs

  Egy olyan dán-magyar startupnál kezdett dolgozni, ahol a vezetők abszolút rugalmasak abban, ki hogyan alakítja a munkaidőt, ameddig a munka jól el van végezve. A lány már a gimiben megtanult videót vágni, és kisebb kommunikációs ügynökségeknek dolgozott 16-18 éves koráig. Biológiaórán beírást is kapott, mert egy rövid határidős munkát éjjel volt kénytelen megcsinálni, és bealudt, amikor épp vették az ember agyalapi mirigyeinek a felépítését. Az egyetem mellett nagyobb reklámügynökségeknél is vállalt projektmunkát, külföldre is szállított, természetesen online. Nem a kora vagy a pozíciója miatt tiszteli a vezetőket, hanem pozitív, támogató, már-már mentori attitűdjük miatt. Mostani állására egy applikáción bukkant, az első interjú egy menő co-working iroda fröccsteraszán zajlott. Jelenlegi főnöke egy laza, márkás tornacipőben jelent meg, naprakészen a 22 éves lány önéletrajzából. Arról is érdeklődött, hogy Suzie megtanítana-e egy-két idősebb kollégát a legújabb innovációkra. Talán már tudta, hogy az ilyen jellegű fordított mentoring milyen inspiráló egy tehetséges Z generációs számára…Suzie barátjával egy randiappon ismerkedett meg, akivel gyakran nézik a Hulut és a streamereket a Twitchen. A Snapchatet már idejemúltnak tartják, a TikTokhoz pedig idősnek érzik magukat.

 6. Kovács Zsuzska, az alfagenerációs

  A hatéves nagycsoportos leányzó az ovisok önfeledt életét éli. Kisbaba korában édesanyja nyugtató zenét indíthatott el egy appon, ami még pluszban meg is tanította neki az állatfajtákat, ugyanis minden este más-más világító képet választottak hozzá. Még mielőtt megtanulta volna bekötni a cipőjét, már be tudta kapcsolni a tabletet. És mielőtt írni tudna, irányítani tudja, hogy mit nézzen meg: bediktálja a keresőbe kedvenc mesefilmjeinek címeit. A meséken kívül néha-néha megnéz néhány „do it yourself” YouTube-videót is. Kedvencei azok, amelyben a slime-készítés fortélyait mutatják be. Nővérével táncolt már TikTok-videóra, amire legalább egy teljes délután készültek. Otthon a családban alapszabály, hogy étkezés alatt nincs mobil- és tablethasználat, de azt tapasztalja, hogy szülei munkavégzése, ügyintézése lehetetlen lenne wifi nélkül.

Mintha már hallottam volna ezt a nevet

Minden generáció történeteinek megvannak a maga Pistikéi, Mórickái és Józsi bácsijai. Ismered a legfrissebbeket, Stant, Karent és a többieket?

Megosztom