Ellenőrző lista: Ezeket fontos átbeszélned gyermekeddel az adatvédelemről

 • Józsa Ivetta debreceni Bűvösvölgy oktatója
 • Olvasási idő:
  3 perc
  Közzétéve:
  2021. október 20.


Az okoseszközöket egyre hamarabb veszik kezükbe és használják a gyerekek. Szülőként mindenképp érdemes beszélni velük az adataik védelméről, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tudatosan és biztonságosan használja az internetre kapcsolódott eszközeit.

Az internet működésének egyik alappillére, hogy a szolgáltatók, a különféle oldalak adatokat gyűjtenek rólunk, és ezeket az információkat kereskedelmi szándékkal használják. Az első lépés, hogy ezzel tisztában legyünk, a következő pedig az, hogy amennyire módunkban áll, igyekezzünk kézben tartani és átlátni, hogy kinek mihez adunk engedélyt, és hogy mit osztunk meg magunkról a nyilvánossággal. Ezt a szemléletet érdemes átadni gyermekeinknek is.

E-mail-fiók létrehozása és használata:

 • Válasszunk bölcsen felhasználónevet! Olyan nevet érdemes választani, amelyből sem a gyermek életkora, sem a teljes neve nem derül ki; illetve a sértő, illetlen kifejezéseket is kerülni kell.
 • Használjunk biztonságos jelszavakat! Az erős, biztonságos jelszó minimum 12 karakterből áll, amely tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is. Kerüljük a gyermek nevét, születési évszámát és egyéb rá jellemző tényezőket tartalmazó neveket! Jó ötlet lehet még a kétlépcsős azonosítás beállítása, amelynél többféle bizonyítékkal kell igazolni a személyazonosságunkat.
 • Vigyázzunk az adathalászokkal! A kéretlen, ismeretlen feladótól érkező, sürgető levelek, melyek egy csatolmányt vagy linket tartalmaznak, általában az adatainkkal élnek vissza. Hangsúlyozzuk gyermekünknek, hogy ha felszólító üzenetet kapnak, de nem név szerint vannak megszólítva, vagy a szövegezés magyartalan, akkor mindenképp szóljanak, és semmiképp se kattintsanak a csatolmányra! Gyanúsak lehetnek még azok a lánclevelek, amelyek bár ismerőstől érkeznek, de azonnali továbbküldésre szólítanak fel.
   

A Google-fiók biztonsági beállításai:

 • Tekintsük át az adatvédelmi beállításokat! Egy Google-fiókkal nemcsak levelezésünk, kereséseink vagy YouTube-nézési szokásaink, de akár a tartózkodási helyünk is lekövethető. A Google már magyar nyelven is lehetővé teszi, hogy némi kontrollt gyakoroljunk a rólunk begyűjtött adatok fölött. Érdemes a gyermekkel közösen átbeszélni, hogy mit és miért engedjünk vagy tiltsunk meg a szolgáltatónak, és mutassuk meg neki, hogy hol tudja elvégezni ezeket a beállításokat.

Közösségi oldalakon profil létrehozása és használata:

 • Minden felületen más jelszót állítsunk be! A már fentebb említett tudnivalókon kívül hívjuk fel a gyermek figyelmét arra is, hogy a különféle közösségi oldalakhoz mindig más jelszót találjon ki, hogy amennyiben az egyiket fel is törik, a többi fiókja biztonságban legyen. A jelszavak automatikus mentésével és a folyamatos belépve maradással is vigyázni kell, mert ha a készülék rossz kezekbe kerül, az összes profil veszélyben lesz.
 • Készítsünk biztonságos profilt! A legbiztonságosabb, ha privát a profil, és korlátozva van, hogy ki léphet kapcsolatba a gyermekkel. A profilkép kiválasztásánál, különösen 9̶13 éves kor között, érdemes kerülni a gyermeket ábrázoló képet, így megnehezítve a rossz szándékú idegenek dolgát. Érzékeny személyes adat, cím, telefonszám semmiképpen ne legyen megadva!
 • Bánjunk óvatosan a helymeghatározással! A különféle közösségi oldalak, amennyiben engedélyt adtunk rá, a posztoknál feltüntethetik a tartózkodási helyünket. Érdemes átgondolni, hogy mely esetekben nem szeretnénk nyilvánossá tenni, hogy hol tartózkodik a gyerek.
 • Kerüljük a kattintásvadász kvízeket! Ha egy érdekesnek látszó kvíz vagy kérdőív kitöltéséhez személyes adatokat vagy a profilunkhoz kapcsolódó engedélyeket kérnek, inkább ne töltsük ki!

Eszközbiztonság:

 • Állítsunk be biztonsági zárat! Az okoseszköz mindenképpen számkód, minta vagy ujjlenyomat segítségével legyen feloldható.
 • Frissítsük az eszközeinket! Mindig engedélyezzük a szoftverfrissítéseket, mert ezek is védik a készüléket az esetleges támadásoktól!
 • Legyünk óvatosak a letölthető alkalmazásokkal! Lehetőleg csak a Google Play Protect által jóváhagyott applikációkat töltsük le, és olvassuk el a véleményeket. Nézzük végig, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás, és csak azokat hagyjuk jóvá, amelyek valóban szükségesek a működéshez (gyanús lehet például, ha egy autós játék a mikrofonhoz kér hozzáférést).