vissza a szótárba

Szexting

Szexting (Jelenség, fogalom)

A felhasználó saját magáról készített szexuális tartalmú, provokatív, meztelen vagy félmeztelen képének, videóinak vagy szexuális felhívást tartalmazó üzeneteinek továbbítása.

Részletesen

Az eredetileg a „szex” és „texting” (azaz sms-küldés) szavak összevonásából keletkezett kifejezés (sexting) a felhasználó által saját magáról készített szexuális tartalmú, provokatív, meztelen vagy félmeztelen képek, videók vagy szexuális felhívást tartalmazó üzenetek továbbítását jelenti mobilhálózaton vagy az interneten. 

Az ilyen tartalmak továbbításának kockázata, hogy a címzett azokat bárkivel, akár a tágabb nyilvánossággal is megoszthatja, így a küldő önmagát kiszolgáltatja, zsarolhatóvá teszi. A szexting könnyen vezethet cyberbullyinghoz, és akár bosszúpornó előzménye is lehet, ha a felek nem elég érettek egy kapcsolat felbomlásának kezeléséhez.

Bár a küldő önként készítette és küldte el az adott tartalmat, a továbbításhoz, a megosztáshoz nem járult hozzá, a visszaélés tehát bűncselekmény.

A szexting során készült tartalmak megosztása által súlyosan sérül a küldő személy emberi méltósághoz és képmáshoz való joga. A képet mint különleges adatot nyilvánosságra hozó személy a személyes adattal való visszaélés vagy akár a gyermekpornográfia bűncselekményét is elkövetheti.

A megelőzés legbiztosabb eszköze, ha tisztában vagyunk a szexting veszélyeivel. Általános tanács, hogy egyáltalán ne küldjünk ilyen jellegű felvételeket. Ez azonban egy hálózati kommunikációra szocializálódott, a chatelést a való világ szerves részeként kezelő generációnál nem lehet elégséges. Szülőként a szexting veszélyeiről való beszélgetéssel tudunk segíteni, és azoknak az óvintézkedéseknek a tisztázásával, amelyekkel a fájdalmas következmények esélye csökkenthető.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom