vissza a szótárba

Darknet

Darknet (Jelenség, fogalom)

A darknet az internet anonim és sokszorosan titkosított része, jelentős részben a bűnözés, az illegális kereskedelem és a szélsőséges politikai aktivizmus színtere.

Részletesen

A böngészőből elérhető weboldalak csak a felszínét jelentik az internetnek. A keresőmotorok, például a Google elől az internet jó része rejtve van. Ezt nevezzük deep webnek, mélyhálózatnak, neve ellenére mégsem olyan titokzatos. A netbankunkba, a munkahelyi intranetre vagy a levelesládánkba nem lát be a kereső. (A Google és a Gmail esete különleges ilyen szempontból, de a Google.com-on keresve nem fogunk leveleket találni.)

Ennek a deep webnek az egy szelete az, amit dark webnek vagy darknetnek neveznek. E tartalmak eléréséhez külön szoftvert kell telepíteni. A legnépszerűbb a többnyire a rövidített nevén, TOR-ként emlegetett The Onion Router program. Ebből létezik olyan verzió is, amely előre konfigurált böngészővel együtt érkezik. A darknet legjellemzőbb használata a kereskedelem: a titkosított hálózaton elérhető illegális piacterek és adok-veszek fórumok oldalain tényleg szinte minden kapható. Fizetni kriptovalutával – például bitcoinnal lehet, amit legálisan lehet váltani a nyílt interneten is elérhető kriptotőzsdéken. A bitcoin használata ugyan anonimitást tesz lehetővé, ugyanakkor a tranzakciók követhetők a rendszerben. Más kriptovaluták azonban megnehezítik ezt is.

A darkweben folyó tevékenység elsősorban kereskedés, az anonimitás és a lekövethetetlenség miatt illegális és extrém termékekkel is, például droggal vagy fegyverekkel, de a pedofil tartalmaknak és a politikai szélsőségeknek is melegágya.

Mindemellett a darknet egy technológia, amely önmagában nem jó vagy rossz, a használói teszik azzá. A The Onion Router fejlesztését például az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és a netes szabadságjogokat védő Electronic Frontier Foundation is támogatta. Még ha nem is ugyanabban az időszakban.

Így a darkweb felhasználói között megtalálunk diktatúrákban élő ellenzéki aktivistákat, szabadságharcosokat, oknyomozó újságírókat, közérdekű adatok kiszivárogtatóit is, akik ezen a hálózaton képesek biztonságosan, a hatalom elől rejtve végezni a dolgukat.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom