Van eszköz a kezedben

 • Gyermekvédelmi Főosztály(NMHH)
 • Olvasási idő:
  10 perc
  Közzétéve:
  2024. február 5.

Gyermekeink védelme az egyik legfontosabb feladatunk az online térben is. Ebben segítenek a digitális szülői felügyeleti lehetőségek, amiket az NMHH új, szülőknek szóló kiadványa ismertet. Az útmutatóból kiderül, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszerek milyen szülői felügyeleti beállításokat biztosítanak, a felügyelet hogyan terjeszthető ki az applikációkra vagy a gyermek által elérhető streamingoldalak által kínált műsorokra. A kiadvány mellett videók mutatják be lépésről lépésre a szülői felügyelet beállításának menetét Android és iOS-eszközökön.

Útmutató a digitális szülői felügyelet alkalmazásához

Szülőként gyermekeink védelme az egyik, ha nem a legfontosabb feladatunk, azonban a digitális világ nyújtotta, megváltozott környezetben nagy kihívást jelent a szülőknek, hogy mindenre fel tudják készíteni csemetéjüket.

A kicsik egyre korábban kezdik használni az okostelefont és a táblagépet, amelyek kiváló lehetőséget adnak számukra az elkalandozásra még akkor is, ha nem keresik a kiskapukat. Az interneten elérhető kockázatok, adott esetben a legártatlanabb gyermeket is megtalálhatják. Az a szülő, aki felelősségteljesen szeretné megoldani a kütyü és az internet közelébe került gyermek védelmét, és úgy érzi, hogy ebben segítségre van szüksége, számos szülői felügyeleti program közül választhat.

Van eszköz a kezedben: Szülői felügyelet beállítása Android eszközökön

Van eszköz a kezedben: Szülői felügyelet beállítása iOS eszközökön

Miért fontos a szülői felügyelet?

 • Az internet használatára vonatkozó szabályok megállapítására, az ellenőrzésére vonatkozó aktív vagy passzív szülői hozzáállás (stratégia) hatással van a gyermek online ismerkedéséhez, kapcsolattartásához kötődő kockázatok mértékére.
 • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása rámutat arra, hogy a passzív stratégiát folytató szülők gyermekeinek közel háromnegyede (73,3%-a) jelölt vissza a közösségi médiában ismeretlent, míg ugyanez az arány az aktív stratégiát folytató szülők gyermekeinek esetében közel egynegyed volt (26,7%).
 • Az NMHH kutatása rámutat arra is, hogy az aktív stratégiát folytató szülők gyermekeinek 85,6%-a megbeszéli a szüleivel, hogy visszajelöljön-e ismeretlent a közösségi médiában, míg ugyanez az arány a passzív stratégiát folytató szülők gyermekeinek esetében 14,8%.
 • Minden szülői odafigyelés csökkenti az online kockázatok veszélyét!

A kutatás összefoglalója a Gyermekek a neten és digitális szülőség, 2020. (a Digital parenting kutatás összefoglalója) című lapon olvasható az NMHH hivatalos honlapján.

A „Van eszköz a kezedben – Útmutató a digitális szülői felügyelet alkalmazásához” című kiadvány tartalomjegyzéke

Az NMHH és a GS (www.gsplus.hu) szerkesztősége közös kiadványában olyan gyakorlatias kérdésekkel foglalkozik, hogy miért fontos a szülői felügyelet, valamint, hogy a szülői felügyeleti szoftver használata előtt hogyan érdemes közösen kialakítani a digitális eszközhasználati szabályokat. Górcső alá kerülnek azok a technikai lehetőségek, melyek rendelkezésre állnak a kialakított eszközhasználati szabályok érvényesítésére a gyermekek által leggyakrabban használt online szolgáltatásokban és platformokon.

Az NMHH Digitális Szülőség kutatása rámutat arra, hogy minden szülői odafigyelés számít a gyermekek online biztonsága szempontjából. Fontos, hogy a szülő elbeszélgessen gyermekével arról, hogy mire számíthat, ha internetezik. Ez segít a kölcsönös bizalom kialakulásában is, hogy a gyermek hosszú távon is magabiztosan és biztonságban tudja használni az online szolgáltatásokat.

A családban érdemes a digitális eszközhasználatra és az online térben érvényes szabályokra egy „házirendet” kialakítani. E digitális házirend kialakításához részletes szempontokat és javaslatokat ad a kiadvány.

A gyermekek leggyakrabban sajáthasználatú vagy a szülőtől kölcsönkért mobileszközökön használják az internetet, ezért szülőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszerek milyen szülői felügyeleti beállításokat biztosítanak.

A mobileszközökre már feltelepített alkalmazások használata mellett a szülői felügyeletet érdemes a gyermek által telepíthető és használt alkalmazásokra is kiterjeszteni. Ez segít abban, hogy a gyermek csak életkorának megfelelő, fejlődésére kockázatot nem jelentő alkalmazásokat használjon, valamint az alkalmazásboltokban való vásárlás korlátozása a nem várt kiadásoktól is megóvhatja a családi költségvetést.

A televízióműsorhoz hasonlóan a népszerű streamingoldalak kínálata is tartalmaz olyan műsorokat, amelyek nem ajánlhatók minden korosztálynak. Jó, ha tudjuk, hogy a korhatár-besorolásnak megfelelően a streamingoldalakon is beállítható, hogy a gyermek csak az életkorának megfelelő tartalmakhoz férhessen hozzá, ezzel is biztonságosabbá tehető számára az internetezés.

A gyermekek szociális életét, kommunikációját nagymértékben az online kapcsolattartási formák uralják. E felületeken a gyermek találkozhat olyan tartalmakkal, amelyek károsak lehetnek a fejlődésére, valamint az anonimitást kihasználva olyanok is kapcsolatba léphetnek vele, akik ártó szándékkal közelednek felé. Szülőként érdemes tisztában lenni ezért azzal is, hogy az egyes népszerű online felületeken mi a gyermekek regisztrációs korhatára, valamint milyen beállítási lehetőséget biztosítanak e platformok a szülők számára.

A gyermekek kedvelt szabadidős tevékenysége a videójátékozás, amely megfelelő játékprogram választása esetén a gyermekek készségeinek fejlesztésére, önbizalmára jótékony hatással lehet. A nem a gyermek életkorának megfelelő játékprogram választása, a képernyő előtti túlzott időtöltés vagy az online videójátékban a más játékosokkal folytatott kommunikáció azonban kockázatot jelenthet. Szülőként érdemes ezért tájékozódni arról is, hogy miként tehető biztonságosabbá a gyermekek számára a videójátékozás.

A gyermekbarát internetezés elterjesztésén munkálkodik a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal is. Tagjainak célja, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét a világhálón, és támogassa az NMHH elnökének munkáját. Ennek érdekében állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoznak ki a gyermekbarát internetezés elterjesztésére, így a szűrőszoftverek hatékony alkalmazására is, valamint a gyerekek és szüleik médiatudatosságának növelésére. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal által elfogadott, magyarországi felhasználók számára könnyen elérhető szülői felügyeleti eszközökről, valamint szűrőszoftverekről készült katalógus itt érhető el: Szűrőszoftver, szülői felügyeleti eszközök katalógusa (2023. május 31.)

A Safer Internet Day remek alkalmat és apropót kínál a diskurzusra a digitális világ előnyeiről és kockázatairól. Beszélgessünk gyermekeinkkel és éljünk a február 6-án megjelenő „Van eszköz a kezedben” című útmutatóban foglalt lehetőségekkel.

A kiadvány itt érhető el: Van eszköz a kezedben (útmutató a digitális szülői felügyelet alkalmazásához)

A kiegészítő tartalmakat, hivatkozásokat a kiadványban elhelyezett QR-kódokra kattintva lehet megnyitni.