Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából

  • Gyermekvédelmi Főosztály(NMHH)
  • Olvasási idő:
    2 perc
    Közzétéve:
    2024. május 17.

A közösségi média jelentős szerepet játszik a fiatalok életében, ez ad felületet a személyes kapcsolatok ápolásához, szórakozáshoz, tájékozódáshoz, tanuláshoz és egyéb időtöltésekhez is.

Az NMHH friss kutatása szerint a gyermekek a népszerűbb közösségi oldalakat napi szinten használják, például a TikTokot a 13 és 17 év közötti fiatalok 65%-a, míg az Instagramot 62%-uk látogatja meg naponta legalább egyszer.

Egy-egy közösségi felület képes lehet akár órákra is beszippantani a felhasználót, azt azonban, hogy pontosan mi történik a képernyőkön, amikor a gyerekek „mobiloznak”, nem mindig tudhatjuk teljes bizonyossággal. Épp ezért kiemelten fontos a fiatalokat tudatosságra nevelni, hogy felelős döntéseket hozzanak a különféle alkalmazások használata során.

Az online tér jelentős része a közösségi hálózatokra épül, ezért fontos azonosítani az ilyen felületek lehetőségeit és veszélyeit egyaránt.

A Sztorik a zsebben – történetek a közösségi médiából öt történetet mutat be, ezeken keresztül vezeti be az olvasót a közösségi média kockázataiba, hatásaiba, vagy éppen a használatában rejlő lehetőségekbe. A történetek szereplői egy osztálykiránduláson járnak, ahol a különböző közösségi platformok is alakítják az eseményeket. Az osztály tagjai között van, aki jól küzd meg a helyzetekkel, de olyan is van, aki ellenpéldaként szolgál.

A kiadvány célja olyan kontextusban beszélni a közösségi média velejáróiról, ami a fiatalok számára is könnyen befogadható lehet. A számukra is ismerős helyzetekről ők maguk is véleményt alkothatnak, néhány kérdéssel segítjük a tanulságok levonását. A füzet végén, az öt történettől elkülönítve kapott helyet a fontosabb jelenségek és a hozzájuk fűződő tanácsok összegzése.

A Sztorik a zsebben beszél az intim képek megosztásának veszélyéről, az online és az offline személyiség elkülönüléséről, a célzott tartalmak működéséről, de helyet kap benne a hiteles tájékozódás problémaköre, az online kihívások veszélyei és a közösségi médiában megjelenő idealizált kép kérdése is.

A kiadvány itt érhető el: Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából

A kiegészítő tartalmakat, hivatkozásokat a kiadványban elhelyezett QR-kódokra kattintva lehet megnyitni.