Hogyan posztoljunk nyáron?

 • Novák Adriennszakmai koordinátor, Bűvösvölgy
 • Olvasási idő:
  6 perc
  Közzétéve:
  2023. július 28.

Ha nyár, akkor kánikula, ha kánikula, akkor nyaralás… Többen pihenünk vízparton, fürdőruhában fagylaltozunk és közülünk nagyon sokan örömmel számolnak be nyaralási élményeikről a közösségi médiában. Ám nem mindegy mit és hogyan posztolunk, főleg, ha kiskorú gyermekeink is rajta vannak a képeken.

A sharenting fogalma 2012-ben vált ismertté és azt a jelenséget takarja, amikor a szülő lelkes közösségi média-használóként saját gyermekeiről szóló tartalmakat oszt meg az online felületeken. Ennek egy magasabb szintje, az over-sharenting, amikor az adott gyermek szinte minden lépését megörökíti a buzgó szülő és ezeket a pillanatokat mind-mind tudatja is az ismerőseivel.

De miért is posztolunk ennyit a gyermekeinkről és milyen veszélyeket rejthet egy-egy bejegyzés?

Manapság minden körülmény adott, hogy tökéletes gyermeket neveljünk: a társadalmunk gyermekcentrikus és megannyi lehetőség van a fejlődésre, fejlesztésre, de tökéletes gyermeket csak tökéletes szülő tud nevelni és hála a modern technikának, a közösségi oldalak ontják a tökéletes anya, tökéletes apa, tökéletes család képét a hétköznapi felhasználó felé. A véleményvezérek sokszor saját gyermekeik fotójának posztolásától sem riadnak vissza egy-egy lájkért vagy magasabb követőszámért cserébe, az átlagos szülő pedig csak szeretne megfelelni a trendeknek, hisz abban nincs semmi új, hogy a szülők büszkélkednek gyermekeikkel. Amíg régebben a rokonság vagy a baráti kör volt az elsődleges célpontja a családi élet vagy a gyermek életének eseményeiről szóló történeteknek, addig a közösségi média által napjainkban sokkal könnyebben és sokkal hatékonyabban tudnunk dicsekedni tökéletes családi pillanatainkkal. Nyáron többet van együtt a család, a vakáció okán több közös programot csinál gyermek és szülő, és ezekről az önfeledt pillanatokról készült képeket előszeretettel tesszük közzé a közösségi oldalakon, hogy megmutassuk merre jártunk, mit csináltunk, hisz „ami nincs fenn a Facebookon az meg sem történt”.

A lájkok és kommentek tengerében nem foglalkozunk a posztok mögött rejlő veszélyekkel. A megosztásokkal olyan folyamatokat indíthatunk el, ahol könnyen visszaélhetnek egy-egy fotóval vagy videófelvétellel, hisz egy kiposztolt kép- vagy videó bárki számára elérhetővé válik és a bárki az nem csak a jó szándékú internet-felhasználókat takarja. A gyermekeink életével kapcsolatos posztokkal nemcsak megsérthetjük annak magánélethez való jogát, hanem akár az online zaklatásoknak is megágyazunk vele.

Fontos, hogy bármit posztolunk gyermekünkről, mindig kérjük ki előzetes hozzájárulását: bár törvényes képviselőként mindig a gyermekeink érdekeit tartjuk szem előtt és adjuk beleegyezésünket a velük kapcsolatos eseményekhez, a szülő-gyermek kapcsolaton sokat erősíthet, ha az ilyen jellegű, őket érintő helyzetekben partnerként kezeljük a kiskorúakat.

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz (Magyarország Alaptörvénye XVI. (1)), melynek biztosítása elsősorban a szülő kötelezettsége. Azért, hogy ez maradéktalanul érvényesüljön az online platformokon történő, a gyermekeinket is ábrázoló bejegyzések megosztása előtt fontos észben tartanunk, hogy az internetnek árnyoldalai is vannak. A közösségi médiában megjelenő, gyermekekről készült tartalmak könnyen kerülnek illetéktelenek birtokába vagy - ha nem vagyunk elég tudatosak posztok tartalmát illetően – akár pornográf oldalakra is. Egyes kutatások szerint ugyanis a pedofil webhelyeken megosztott képek jelentős része közösségi platformokról származik.

Számos magyar és külföldi kutatás, publikáció és szervezet foglalkozik a sharenting veszélyeivel, és szinte kivétel nélkül arra jutottak, valamint az NMHH is azt tanácsolja, hogy használjuk a közösségi platformokat a legnagyobb körültekintéssel!

Felhasználóként a megosztások előtt érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat, hogy a veszélyeket minimálisra csökkentsük: 

 1. A bejegyzés megírása előtt tegyük fel magunknak a kérdést, hogy kinek szól majd a posztunk? Milyen céllal szeretnénk az adott tartalmat megosztani? Örömhírt teszünk közzé vagy olyan információt, mely bár számunkra fontos, nem biztos, hogy széleskörben is az (például egy strandolás, vagy gyermekünk fagylattól maszatos arca).
 2. Ne posztoljunk olyan felvételt, ahol a gyermekünk meztelen vagy hiányos öltözékben van, vagy ha a gyermeket a fotó/videó kiszolgáltatott helyzetben (felülről fotózott helyzetben, síró vagy hisztérikus állapotban) ábrázolja.
 3. Posztolás előtt kérjük ki az engedélyét és korának megfelelő szinten magyarázzuk el neki, hogy miért is szeretnénk róla megosztani bármit is (lehet, hogy a végére meg is gondoljuk magunkat).
 4. Gondoljuk végig, hogy kivel szeretnénk megosztani a képet, videót, majd ennek megfelelően állítsuk be a közösségi oldalon a posztunk láthatóságát, de érdemes megfontolni, hogy ha a családtagoknak, közeli barátainknak szánjuk a bejegyzést, akkor nem érdemesebb-e egy zárt csoportot létrehozni az emlékképeknek a megosztására? Minden esetben figyeljünk az adatvédelmi beállításokra!
 5. Mielőtt élesítjük a bejegyzést, képzeljük el, hogy a posztolni kívánt tartalom néhány év múlva is vállalható marad-e? Nem lesz-e miatta a gyermekünk esetleg gúnyolódás tárgya?! A nyilvánosság növeli a kortárs zaklatás és a személyes adatokkal való visszaélés lehetőségét. (ÖRT-ajánlás)

A mindennapokban kezd elmosódni a privát szféra és a nyilvánosság közötti határvonal, ezért nagyon fontos, hogy gyermekünk nyári élményei ne közösségi média tartalmakból legyenek majd összeollózva, hanem olyan emlékek legyenek az alapjai, amelyek a közös családi emlékezetben élnek.