Ellenőrző lista: Hogyan tegyük az online játékidőt tartalmassá, nem pedig ártalmassá?

 • Csernáth Balázsa debreceni Bűvösvölgy oktatója
 • Olvasási idő:
  4 perc
  Közzétéve:
  2021. szeptember 15.

Az online játékok egyedi praktikákkal képesek lekötni a játékos figyelmét. Itt van néhány tipp, mikre érdemes odafigyelni, hogy az online játék ne menjen át kellemes kikapcsolódásból bosszúságot okozó függőségbe. 

Szülőknek: 

 • Alakíts ki kiegyensúlyozott offline és online életet! Beszélgessetek az offline elfoglaltságok fontosságáról! Tudatosítsd a gyerekben, hogy egy fárasztó napot sose tudjon le úgy, hogy jutalmul online töltheti a nap hátralevő részét! Az online játék ne zavarjon be a bioritmusába! Hagyjon magának elég időt aludni! Találkozzon a barátaival, szakítson időt a szeretteire is!
 • Vedd észre, ha túl sokat játszott! Árulkodó jelző lehet, ha fáradtan vagy mérgesen jön ki a szobájából. A tiltást továbbra sem ajánljuk, de egy külső jelzés, hogy túlzásba kezdi vinni a játékot, lehet, hogy ébresztő hatással lesz rá.
 • Emlékeztesd őt, hogy tartson sűrűn szüneteket! Ezzel kordában tarthatja a szellemi kimerültséget és a fizikai problémákat.
 • A gyerek érezze, hogy fordulhat hozzád, ha rosszul érzi magát, akár a játék miatt is! Ha gondja, netán súlyos problémája akadt, legyél te az életében az az ember, akinek elsőként el akarja majd mondani!
 • Beszélgessetek adatvédelemről és a zaklatók elkerüléséről!Tudatosítsd a gyerekben, hogy ne adjon meg semmiféle személyes információt magáról online személyek számára, sőt, kezdjen el gyanakodni, ha nagyon kérik!
 • Bátorítsd, hogy a ház forgalmasabb pontjain játsszon! Ha hallod és látod, hogy mit csinál a gyerek, könnyebben nyeregben maradhatsz a hobbijait illetően, és közel leszel hozzá, ha segítségre lenne szüksége.
 • Akár próbáld ki te is! Ha te is játszol, megismerhetsz negatív és pozitív játékos viselkedési formákat, és jó példát mutathatsz a gyerekednek is! Ha tisztában vagy a játékok pozitív és negatív hozadékaival, értő fejjel állhattok neki a szabályok meghozatalának.
   

Gyerekeknek (ez az oldal a szüleiteknek szól, de ha már úgyis itt vagytok, ezen a néhány javaslaton érdemes elgondolkodnotok):

 • Kerüld el a „losing streak”-eket, és ne válj a „ranking” függőjévé! Ha nagyon elkötelezett vagy a játékodat illetően, a rankolás (játékon belüli ranglista megmászása) könnyen átcsaphat szórakozásból függőségbe. Ha van egy célul kitűzött rangod, annak elérése sok energiádba és lejátszott meccsedbe fog kerülni, viszont ahogy felfelé lehet haladni, úgy le is lehet csúszni. Ha három meccsből kettőt elveszítes,z és a napi kezdő rangodhoz képest mínuszban találod magad, akkor érezheted úgy, hogy most többet kell játszani, hogy a kapott mínuszokat pozitívba fordítsd át. Ez frusztrációt és ezzel együtt negatív teljesítményt, még több mínuszpontot eredményezhet. Könnyen csöppenhetsz „loosing streak”-ekbe (vesztes sorozatba), ami szellemileg és fizikailag is megvisel. Nagyon hasonlít ez a szerencsejáték-függőségnél tapasztalt tünetekhez. A nap végén ezek a pontok hiába negatívak vagy pozitívak, igazság szerint nem fognak számítani rajtad kívül senki másnak. Ha zsinórban veszítesz kettőt, lehet, hogy ideje pihenőt tartani, és mással foglalkozni, még akkor is, ha ez nem esik jól a büszkeségednek. A játék legyen szórakozás, ne kötelesség!
 • Ha pénzt is költenél a játékra, csináld tudatosan! Az online (és egyre gyakrabban az offline) játékokban több mikrotranzakciós tartalmat is találunk. Ez azt jelenti, hogy a játékon belül költhetsz valódi pénzt digitális tartalmak feloldására. Ezeket a tartalmakat megveheted sok pénzért, de több játék is felkínálja a véletlenszerű tartalom feloldását olcsóbban. Lényegében játékon belül félkarú rablózhatsz, viszont itt mindig kapsz valamit, bár a jutalom értéke változó. A fejlesztők részéről ez egy ravasz megoldás, hiszen így ösztönöznek költekezésre úgy, hogy sokszor azt hiszed, olcsóbban megúsztad a vásárlást. Ha mindenképp úgy érzed, hogy nem tudsz élni egy játékbeli tartalom nélkül, akkor érdemes lehet kerek perec megmondani a szülőknek, hogy mit szeretnél megvenni, és a vásárlást egy (lehetőleg angolul értő) nagykorú társaságában lebonyolítani. A szerencsejátékokba viszont pénzért sose menj bele!
 • Szünetek. Nem csak mentális, hanem fizikai kikapcsolódás is kell! A „loosing streak” margójára: akkor is belekerülhetsz egy túlhúzott maratonba, ha jól megy a játék. Mindig, amikor felüti benned a fejét a „menjünk még egy meccset” gondolat, gondold át: Nem vagy-e szomjas/éhes? Nem kell-e WC-re menned? Fáj, zsibbadt, sajog-e valamid, például a derekad, csuklód vagy nyakad? Ha bármelyik kérdésre „de/igen” a válaszod, ideje egy hosszabb szünetet tartani. Ezek egyértelmű dolgoknak tűnnek, de megdöbbentő, mennyire hajlamosak figyelmen kívül hagyni az emberek az alapvető létszükségleteiket. Óránként érdemes felállni, és legalább 10 percre átmozgatni a tested. Nyújtózkodj egy kicsit, beszélgess szeretteiddel, foglalkozz egy fél órát a tanulnivalóval. A kikapcsolódás ne az legyen, hogy most játszol egy ideig egy másik játékkal, vagy arrébb ülsz sorozatot nézni!