Ellenőrző lista: Hogy anyagilag se küldjön padlóra a gyermekünk videójátékozása

  • Lajtos Ádáma debreceni Bűvösvölgy vezető oktatója, négygyermekes apa
  • Olvasási idő:
    3 perc
    Közzétéve:
    2021. augusztus 27.


A mai videójátékok lenyűgöző lehetőségeket kínálnak a gyerekeknek. Varázslatos világok izgalmas történeteiben tehetik próbára a reflexeiket, az intelligenciájukat, a kitartásukat, a startégiai és a taktikai érzéküket. Ennek viszont ára van: a játékok is egyre többe kerülnek, és gyakran azoknak az eszközöknek az ára is borsos, amelyeken futtathatóak. Ezért azontúl, hogy mennyit, mikor és mivel játsszon a gyermekünk, súlyos kérdéssé válik a mennyiért is. A gyerekek persze a játékokból is a legújabbat (így legdrágábbat) akarják, de lehet értelmes kompromisszumokat kötni. Következzen néhány tanács, amelyek egyensúlyt teremthetnek a játékok nyújtotta élmény és az elköltött források között:

A konzolok olcsóbbak.
A játékra optimalizált PC-k és laptopok többe kerülnek, cserébe egyéb feladatokra (tanulás, házi feladat, prezentáció, videó-, hang- és képszerkesztés, közösségi média) is jól használhatóak.

A konzol később sem kerül pénzbe.

Mivel a konzolok konfigurációját nem lehet változtatni, így később már nem kerül pénzbe, míg a PC esetén a csemeténk előbb-utóbb elkezdi rágni a fülünket, hogy olyan játékkal játszana, amelyikhez kellene egy jobb videokártya, több memória, esetleg jobb felbontású, nagyobb monitor. (Persze a konzoloknak is megjelennek újabb és újabb generációi, de lassabban “öregszenek”, mint a PC-k: a PS4 2013-ban jelent meg, míg utódja, a PS5 2020-ban, de valószínűleg még néhány évig egymás mellett fognak létezni – arról nem is beszélve, hogy a generációváltást lassítja, hogy PS5-öt egyelőre alig, csak hosszas várakozás után lehet kapni.)

A játékok és a konzolok ára idővel csökken.
A türelem szó szerint kifizetődik: a játékok ára egyre lejjebb megy, minél több idő telik el a megjelenésük után. Ennek az az oka, hogy a legtöbb játéknak (különösen igaz ez a sportjátékokra, pl. FIFA, Madden NFL) évente újabb verziója kerül a piacra, másrészt a látványviláguk, a játékvezérlésük a technika gyors fejlődése miatt avulni kezd. A konzolok újabb verzióinak a megjelenése is hasonlóan hat a régebbi kiadások árára. Természetesen így nem a legjobb, legfrissebb játékélményekhez lehet hozzájutni, de sokat lehet spórolni.

A használt olcsóbb.
Vannak olyan boltok, amelyekben lehet használt konzolt, PC-t, laptopot és játékot is venni, természetesen garanciával. Ha megbízható az üzlet, akkor bár olcsóbban jutunk hozzá a használt termékekhez, mégis ugyanazt az élmény kapjuk, mintha újonnan vettük volna őket.

A játékok „visszaválthatóak”.
A végigjátszott, megunt játékokat vissza lehet vinni, ha kifogástalan az állapotuk, és beszámítják őket egy következő vásárlásba (ezért érdemes a lemezekre és a dobozokra is vigyázni, és a számlákat megőrizni). A PC-s játékoknak ma már legtöbbször csak digitális verziója van, a csomagolásban nincsen adathordozó, csak egy letöltési kulcs. Ezeket viszont nem lehet továbbértékesíteni (erre a problémára szeretnének valamilyen jogi megoldást a PC-n játszók, de egyelőre nincs ilyen jogszabály).

A védelem gazdaságosabb.
Célszerűbb a kontroller különböző részeire kapható védőgumikat megvenni, sokkal olcsóbbak, mint egy új gamepad.

Nincs ingyenes játék!
Ne azzal takarékoskodjunk, hogy hagyjuk a gyermekünknek, hogy ingyen szerezzen a netről játékokat, mert ez a szerzői jog megsértésének (lopásnak) számít (miért is adna ingyen a gyártója egy olyan terméket, amelybe sok-sok pénzt fektetett). Az ilyen feltört játékok sokféle biztonsági kockázatot hordoznak: gyakran valamilyen vírust is letölt velük az, aki a játék árán spórolni akar. Időnként a gyártók ingyen letölthetővé tesznek játékokat valamilyen évforduló (pl. 25 évesek lettek) vagy esemény (pl. Covid-járvány: inkább maradj otthon játszani) miatt, de ez nagyon ritka, és érdemes megbizonyosodni róla, hogy hivatalos akcióról van szó.

A kudarc ingyen van.
Sok játék csupán elsőre tűnik ingyenesnek, később viszont fizetni kell, ha a játékos sikeres is akar lenni (free to play, pay to win). Az ilyen, ingyenesnek hitt játékokra tetemes összeget el lehet költeni mikrotranzakciókkal és/vagy lootboxok vásárlásával.

Telefonon sincs ingyenes játék!
A telefonra sokféle ingyenesként megjelölt játék letölthető. Valójában ezek sem ingyenesek. Ha később sem kell fizetni azért, hogy játszhasson vagy nyerhessen a játékos, akkor reklámokat kell megnéznie – vagyis az idejével és a figyelmével fizet. A telefonra letölthető játékoknál is figyeljünk oda, hogy ellenőrzött forrásból származzanak (pl. a Google Play szűrőjén essenek át).

A játékokban korlátozzuk a fizetési lehetőségeket!
Eszköztől függetlenül a gyermekünk külön fiókból játsszon, amelyben le van tiltva a fizetés. Ha a saját telefonunkat adjuk oda neki (bár ezt érdemes megfontolni), akkor is érdemes a ‘vendég’ vagy ‘privát’ módot használni.

Előfizetés vagy játékvásárlás – érdemes számolgatni!
A nagy cégek, mint a Microsoft és a Sony kínálnak játékos streamingszolgáltatást is. Érdemes számolgatni egy kicsit, hogy a havidíj (és a teljesen szabad játékválasztásról való lemondás) vagy egyes játékok megvásárlása-e a gazdaságosabb.